Margriet logo
Zo maak je je glühwein nog lekkerder Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo maak je je zelfgemaakte glühwein nog lekkerder

Wat is er in de winter lekkerder dan een heerlijke warme glühwein op de kerstmarkt halen? Ook als je thuis op de bank zit met een goed boek is een glas glühwein een aangename manier om op te warmen. Met deze tips maak je thuis de lekkerste glühwein.

Glühwein maken

Een standaard glühwein maak je door rode wijn op te warmen in een pan en te mengen met kaneel, steranijs, kruidnagel en citrusschillen. Om je drankje nog meer smaak te geven kun je het eventueel zoeter maken met suiker of honing. Zorg er in ieder geval voor dat de glühwein niet het kookpunt bereikt, dan verdampt de alcohol.

Extra smaakmakers

Glühwein is heel makkelijk zelf te maken en een leuke bezigheid op een koude dag. Wil je je zelfgemaakte glühwein nog wat meer smaak geven? Met deze tips maak je het winterse drankje nog lekkerder:

  • Wil je een wat frissere smaak geven aan je glühwein? Voeg dan in je glas een extra stukje citroenschil of sinaasappelschil toe.
  • Voeg een stukje gember toe in de pan. Dat is extra lekker als je een verkoudheid of griepje op voelt komen.
  • Naast de basiskruiden zijn er genoeg andere kruiden die je toe kunt voegen voor een extra smaak dimensie aan je glühwein. Pas het standaard recept eens aan door wat wat nootmuskaat, laurier, kardemom en peperkorrels toe te voegen. Met deze kruiden gaat het warme drankje meer op de Engelse variant, mulled wine, lijken.
  • Voeg, naast de wijn, eens een ander alcoholisch drankje toe. Met een scheutje rum, wodka of cognac door de glühwein, warmt het je nog meer op. Ook amaretto door het drankje heen is lekker, dat geeft het een zachte kersensmaak.
  • Voor een extra winterse smaak stop je wat speculaaskruiden in een theezeefje en laat je dat een paar minuten in je glas hangen.

Witte wijn

Wil je geen traditionele glühwein? Maak het eens met witte wijn. Kies hierbij voor een zoete variant als een Chenin Blanc of een wat drogere witte wijn als een Riesling. De basis van de glühwein blijft hetzelfde als bij De klassieke glühwein met kruidnagel, citroen, kaneel en suiker, maar ingrediënten als gember, kardemom, steranijs en een vanillestokje maken je witte glühwein extra bijzonder.

Alcoholvrije gluhwein

Als je geen alcohol drinkt, betekent dat niet dat het maken van glühwein niet kan. Vervang in dat geval de wijn gewoon door alcoholvrije wijn, appelsap of druivensap. Let er bij die laatste twee wel op dat je geen extra suiker toevoegt.

Bron | Culy, Culy, FavorFlav

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden