Getty Images Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó maak je een grote pan stoofvlees nog lekkerder (en budgetproof)

De herfst en winter zijn bij uitstek geschikt voor een grote pan heerlijk stoofvlees. Het bereiden kan een flinke klus zijn, maar met deze tips is het een stuk makkelijker en is het ook nog vriendelijk voor de portemonnee.

Margriet samen met Vlees.nl

Zo mislukt je stoofvlees nooit meer en kun je zonder gedoe genieten van een heerlijke én vullende stoofmaaltijd.

Stoven

Stoofvlees is helemaal niet moeilijk om te maken, het kost alleen tijd. Je braadt het vlees eerst zachtjes aan en laat het vervolgens op laag tot matig vuur verder garen in een gesloten pan met bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden. Zodra het op de juiste manier staat te pruttelen, heb je er weinig omkijken meer naar. Extra fijn: met de huidige gasprijzen is koken op gematigde temperatuur ook nog eens budgetproof.

Niets is zo lekker als een huis dat ruikt naar sudderend stoofvlees.

Zo stoof je beter

Met déze tips zet je altijd een lekkere stoofmaaltijd op tafel.

Bereiding

  • Braad het even aan in een hapjespan zodat het rondom dichtgeschroeid is, dit geeft extra smaak en kleur.
  • Zorg dat het vlees in de pan volledig is ondergedompeld in vocht (bouillon, cider, etc.).
  • Stoof het vlees met de deksel op de pan.
  • Kom voor smeuïg stoofvlees niet boven de 90˚C. Af een toe een belletje in de pan geeft aan dat je rond de 90 graden zit. Nog beter: bereid het stoofvlees in een oven van 90˚C.

Smaak

  • Gebruik je bier? Voeg de helft pas de laatste 15 minuten toe, dan wordt het minder bitter.

Serveren

  • Als je het stoofvlees direct opdient, laat het dan voor het serveren even 10 minuten rusten.
  • Door stoofvlees na het stoven een nachtje in de koelkast te laten staan, wordt het nog zachter en smakelijker.
  • Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.

Budgettip

  • Nu je toch bezig bent: maak een grote hoeveelheid en bewaar de overgebleven porties goed. Stoofvlees is de volgende dag nog lekkerder en omdat je maar één keer kookt, bespaar je energie.

Duur van het stoven

Hoe lang je stooft, hangt af van het soort vlees, de hoeveelheid en de dikte van het vlees. Blokjes vlees zijn sneller gaar dan grote stukken. Hoe hoger de temperatuur bij het stoven, hoe sneller het gaar is. Stoven is vooral geschikt voor vlees met veel bindweefsel, zoals rib- en sukadelappen, schouder- en hamlappen en poulet. Stoven gaat het beste in een pan met een dikke bodem, zowel op het vuur als in de oven. De warmte wordt dan goed vastgehouden en verdeeld. Een snelkookpan werkt ook goed, maar omdat je boven de 90˚C komt zal het resultaat minder smeuïg zijn.

Meer tips vind je op Vlees.nl.

Stoofvlees met bier en koffie

Vlees bevat onmisbare voedingsstoffen die bijdragen aan een goede weerstand in de gure wintermaanden. Heb je zin in een grote pan stoofvlees? Probeer dít recept met bier en koffie eens. Een verrassend lekkere combinatie!

Winactie

Stoof nóg budgetvriendelijker met de winactie van Vlees.nl. Je maakt namelijk kans op één van de 10 slagerscadeaubonnen van 50 euro! Doe mee via déze link.

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden