Zo maak je de lekkerste hachee
Tijdens de koudere dagen is het heerlijk om een lekkere winterse pot te eten. Wat dacht je van hachee, die een hele dag op het vuur staat te pruttelen? Zó maak je het stoofgerecht.
Wie is er niet opgegroeid met oer-Hollandse hachee, die in de winter vaak op tafel wordt gezet? Nou ja, oer-Hollands is het gerecht eigenlijk niet. Het woord ‘hachee’ stamt af van het Franse woord ‘hacher’ dat ‘hakken’ betekent. Het is een eeuwenoud gerecht, want zelfs in de zeventiende eeuw werd het al gegeten. Toen at men vaak stoofpot met vlees, vis of gevogelte. Ook in de middeleeuwen stond het gerecht al op tafel. In Nederland wordt hachee meestal gemaakt met runderstoofvlees, uien en zuur van azijn of wijn.
Welk vlees gaat in hachee?
Om hachee te maken wordt vaak rundvlees gebruikt. Dit vlees is gesneden van de onderrib van de koe en heeft een lange bereidingstijd nodig. Voor het vlees geldt: hoe langer het op staat, hoe malser het vlees. Zorg er in ieder geval voor dat het vlees twee uur op het vuur staat. Je kunt het proces versnellen door een zuurtje toe te voegen, zoals azijn of wijn.
Zijn meer mensen van plan om hachee te maken en grijp je in de supermarkt naast het rundvlees? Volgens Vlees.nl worden runder- en braadlappen uit hetzelfde deel van de koe gehaald en kun je dit vlees daarom ook goed gebruiken in dit gerecht.
Houd het vlees goed in de gaten
Het vlees wordt dus het lekkerst als je het een flinke tijd laat pruttelen. Zorg ervoor dat het vlees niet gaat koken. Francesca Kookt legt uit dat het vlees daar erg taai van wordt. Geef de hachee dus de tijd en zet het vuur laag. Door het rustig te laten garen wordt het stoofpotje alleen maar lekkerder.
Ingrediënten voor hachee
Welke ingrediënten je allemaal gebruikt in hachee, verschilt natuurlijk per persoon. Toch mogen deze ingrediënten volgens Leuke Recepten zeker niet ontbreken in een basishachee (voor 4 personen):
- 2 grote uien
- 50 gr boter of margarine
- 800 gr hacheevlees / riblappen
- 3 eetlepels bloem
- 500 ml runderbouillon
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- snuf paprikapoeder
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 theelepel suiker
Natuurlijk kun je variëren met de ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld basterdsuiker en ketjap manis gebruiken voor een heel andere smaak.
Waarmee serveer je hachee?
Je kunt verschillende gerechten serveren bij de hachee. Zo wordt het vaak gegeten met gekookte aardappelen, aardappelpuree of friet. Ook rode kool mag niet ontbreken op je bord. Je kunt er ook voor kiezen om een lekkere stamppot, zoals hutspot, te serveren naast de hachee.
Vegetarisch alternatief
Steeds meer mensen kiezen ervoor om te minderen met vlees of om helemaal geen vlees te eten. Gelukkig zijn er ook vegetarische opties voor hachee. Veel supermarkten verkopen tegenwoordig vegetarische stooflapjes, waar je heerlijke hachee mee kunt maken. Eet smakelijk!