Margriet logo
null Beeld

Zó kun je zelf gemakkelijk gefermenteerde producten maken

Je hebt vast wel eens gehoord over gefermenteerde producten. Ze worden namelijk steeds populairder, gezien de vele gezondheidsvoordelen die het eten ervan met zich meebrengen. In de winkel zijn dergelijke producten best duur, maar zó kun je zelf gemakkelijk aan het fermenteren slaan.

Het duurt wel even, maar dan heb je ook wat.

Gezondheidsvoordelen

Gefermenteerde producten zijn onder andere zuurkool, kimchi, kombucha en kefir, maar ook yoghurt valt in deze categorie. En zelfs kokosyoghurt is gefermenteerd, waardoor het ook dezelfde gezondheidsvoordelen heeft. Wat deze voordelen zijn? De producten bevatten melkzuur, erg bevordelijk is voor de gezondheid van je darmen. Ook de grote hoeveelheid probiotica die erin zit is er goed voor je darmen.

Fermentatieproces

En wat fermenteren dan precies is? Het is een duur woord voor het laten groeien van gezonde bacteriën in etenswaren. Dit klinkt ingewikkeld, maar kost voornamelijk veel geduld en maar weinig inspanning. Tijdens het proces zorgen schimmels, bacteriën en gisten ervoor dat de smaak, het uiterlijk en de geur verandert. Het meest gemakkelijke fermentatieproces voor thuis is zuurstofloos en met melkzuurbacteriën: deze zetten koolhydraten in groente en fruit om in melkzuur. Hierdoor ontstaat de zurige smaak van gefermenteerde producten en blijven ze ook nog eens langer houdbaar.

Zo doe je het

Dit heb je nodig voor een potje zelfgemaakte kimchi:

  • 1 kg stevige groenten zoals kool en wortel
  • 20 g zout
  • Een pot die luchtdicht afgesloten kan worden
  • Satéprikkers

En zo doe je het:

  • Snijd de groenten - hoe dunner hoe sneller het fermentatieproces in gang gezet wordt - en doe die met het zout in de glazen pot. Kneus de groenten zodat er vocht ontstaat. Staat ondanks dat nog niet alle groente onder het vocht? Voeg dan nog wat water toe tot dit wel het geval is.
  • Om te voorkomen dat de groente boven het vocht uitkomt, span je de satéprikkers kruislings over de pot heen.
  • Zet de pot op een warme plaats in huis neer. Hoe warmer, hoe beter. Doe dagelijks de pot eventjes kort open om het overschot aan lucht eruit te laten. Het duurt zo'n drie à vier dagen tot jouw eigen gefermenteerde groenten klaar zijn.
  • Bewaar de pot in de koelkast, zodat de smaak van de groenten het best bewaard blijft.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health, Instock

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden