Margriet logo
null Beeld

Zó kun je voor elke bereiding je tomaten op de beste manier snijden

Hoewel je het hele jaar tomaten kunt vinden, beginnen ze nu pas écht lekker te worden. Wist je dat je voor elke verschillende bereiding tomaten op een andere manier moet snijden?

Wij leggen je het per bereiding uit. Zo haal je alles uit je lekkere tomaten.

Scherp mes

Als je tomaten wil snijden, is een klein, scherp gekarteld mes onmisbaar in de keuken. Als deze bot is, dan gaat je tomaat namelijk indeuken. Een snijplank met geul is geen absolute must, maar wel erg handig. Het vocht wat uit de tomaten loopt druipt dan niet van de plank af maar in de geul.

Kern verwijderen

Waar je tomaten ook voor gaat gebruiken, als eerste wil je het harde witte stukje onder de kroon verwijderen. Je gebruikt hier het kleine scherpe kartelmesje voor. Houd je tomaat met één hand op de plank, snij met de punt van het mesje in een hoek de kern eruit terwijl je tomaat ronddraait. Stap 1 is gezet.

Lees ook:

Déze slimme keukentip laat tomaten veel lekkerder smaken

Tomatensalade

Als je grote, sappige tomaten hebt weten te bemachtigen, hebben deze weinig meer nodig dan goede olijfolie en een snuf grof zout voor een goede tomatensalade. Snijd de tomaten doormidden en dan in parten. Vervolgens bestrooi je de parten met olijfolie, grof zout en wat basilicum. Klaar is je tomatensalade.

Plak op je hamburger

Onmisbaar op je hamburger is natuurlijk een plak tomaat. Houd hiervoor de tomaat op z'n zij op de plank, krom de toppen van je vingers van de hand die de tomaat vasthoudt naar binnen en snij met het kartelmes plakken in gewenste dikte.

Tomatensalsa

Hoe smaakvol de binnenkant van een tomaat ook is, de zaadjes zorgen voor extra vocht en maken een tomatensalsa veel te waterig. Voor deze methode hoef je niet eerst de kern te verwijderen, want die snij je al weg met de zaadjes. Je kunt het beste eerst de tomaten in kleine parten snijden. Houd het partje vast bij de kernkant en beweeg je mes vlak langs de vlezige rand onder de zaadjes naar de kern toe. Dat laatste stukje, inclusief de kern, snij je vervolgens weg. Je houdt als het ware de buitenkant van de tomaat over die je fijn kunt snijden voor de salsa.

Ontvellen

Voor warme gerechten waarin verse tomaten horen, is het lekkerder om het vel eerst te verwijderen. Je kunt ze aan de onderkant inkruisen, kort in een pan koken en vervolgens in een kom met ijskoud water dompelen. Met je mes begin je vervolgens bij de punten waar je ze hebt ingekruisd en zo kun je de vellen eraf trekken. Daarna kun je ze snijden zoals je wilt, bijvoorbeeld in blokjes voor in deze Portugese visstoof.

Gevulde tomaten

Staan er gevulde tomaten op het menu? Hol daarvoor eerst de tomaat uit. De makkelijkste manier daarvoor is om de bovenkant eraf te snijden, dan voorzichtig met je kleine kartelmes de binnenkant rondom de zaadlijsten los te halen en vervolgens met een lepel leegscheppen. Probeer eens deze couscous met gevulde tomaten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Favorflav.com

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 29/30 ligt in de winkel! Een dubbeldik zomernummer met jouw grote zomerhoroscoop, 14 pagina's puzzelplezier, een exclusieve thriller van Jet van Vuuren en nog véél meer. Hallo, vakantie! Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden