null Beeld

Zo herken je de lekkerste mozzarella

Op de pizza, op brood, in de salade. Een goede mozzarella smaakt overal bij, op of in. Maar vaak is die Italiaanse kaas net een stuiterbal. Waaraan herken je een smakelijke mozzarella? En wat zijn de voordelen ten opzichte van 'gewone' kaas?

Veel Nederlanders denken bij mozzarella aan taaie, witte stuiterballenkaas. Maar de Italianen weten wel beter. Zij zweren bij één mozzarella: die van buffelmelk. De mozzarella di bufala heeft een romige, zachte structuur en smaakt een beetje zurig. Lekker in salades. Mozzarella van koemelk – fior di latte – gebruiken ze eigenlijk alleen in warme gerechten. Die is inderdaad vaak iets taaier, rubberachtiger van structuur en smaakt wat vlakker. In het slechtste geval naar niks.

Minder vet dan gewone kaas

Buffelmozzarella is meestal wel ietsjes vetter dan fior di latte. De laatste is over het algemeen 45+, de kaas van buffelmelk 52+. Maar dat is altijd nog een stuk minder vet dan gewone 48+-kaas. De cijfers slaan op het vetgehalte van de kaas in de 'droge stof' die overblijft als het vocht is verdampt. Omdat er in mozzarella veel meer water zit dan in gewone kaas, bevat mozzarella per honderd gram dus veel minder vet. Koemelkmozzarella valt meestal zelfs net binnen de Schijf van vijf.

En ook nog stukken minder zout

Nog een voordeel van mozzarella: de kaas bevat stukken minder zout dan ons gemiddelde stukje belegen. Koemelkmozzarella zelfs nog minder dan buffelmozzarella. Ook wat het zoutgehalte betreft is koemelkmozzarella dus de gezondste keuze. Maar ja, die is weer zo taai, toch? Niet altijd. Een smaakpanel van de Consumentenbond dat negentien supermarktmozzarella's testte, kon de biologische koemelkmozzarella van de Albert Heijn nauwelijks van buffelmozzarella onderscheiden. Een ander smaakpanel, bestaande uit experts, vond de biologische buffelmozzarella van dezelfde supermarkt echter het lekkerst.

Beeld | iStock

Lees ook

Amerika gaat waarschuwingsetiketten op koffie plakken

Au! Zeven signalen dat je een niersteentje hebt

Met dit ontbijt kun je makkelijker afvallen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Nog meer tips van Margriet.nl lezen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je mailbox!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden