null Beeld

Zó doe je dat: verschillende groentes koken op de juiste manier

Dat je rijst en pasta pas aan het water toevoegt als dit kookt, dat is geen nieuwe informatie. Maar je kunt ook verschillende groentes het best op verschillende manieren koken.

Van broccoli tot bloemkool, zó kook je verschillende groentes het best.

Kwestie van kleur

Hoe je een bepaalde groente het beste kookt heeft met de kleur van de groente te maken. De juiste temperatuur om je groentes te koken hangt daarnaast af van de stevigheid van de groente. Wel is het ongeacht kleur of structuur altijd aan te raden om je groentes in ruim water te koken en niet in een klein laagje. Dat komt doordat de temperatuur van het kookwater dan minder wordt beïnvloed wanneer je hier groentes aan toevoegt. Alleen bij aardappels kun je deze tip overslaan, die hebben van zichzelf al voldoende vocht. Met een klein bodempje water haal je hierdoor meer smaak en vitamines uit de aardappels.

Groene groentes

Voor groene groentes geldt dat deze meer smaak behouden als je ze zo kort mogelijk kookt. Dit heeft te maken met de enzymen in groenten die bij het koken vrijkomen en de celwand verstevigen. Daarom tipt chef-kok Rik van der Schaft aan NU.nl om je groentes pas in de pan te doen als het water al kookt. Daarnaast blijft ook de kleur mooier, en het oog wil natuurlijk ook wat.

Witte groentes

Bij witte groentes zoals asperges, aardappels en bloemkool kun je het beste de groente al in koud water opzetten. Volgens Van der Schaft zorg je er hierdoor voor dat je buitenkant en binnenkant tegelijk gaar worden.

Lees ook: 5 witte groenten om vaker te eten

Met of zonder deksel

Puur uit duurzaamheidsoverwegingen kun je ervoor kiezen om met een deksel op je pan je groentes te koken. Hierdoor kookt het water natuurlijk sneller. Het is de duurzaamste optie om je water eerst in de waterkoker te laten koken, in plaats van water via gas tot het kookpunt te brengen. Voor de smaak van de verschillende groentes maakt dit niet zo veel uit. Maar zonder deksel kun je het kookproces wel beter in de gaten houden.

De juiste kooktijd

Nu rest alleen nog de vraag hoe lang je verschillende groentes dan het beste kunt koken. Misschien kook je graag op gevoel, maar mocht je het fijn vinden dan heeft het Voedingscentrum een handige tool om de kooktijd van maar liefst zestig verschillende groentes op te zoeken. Zo heb je nooit meer te harde sperziebonen, of een te slappe wortel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Voedingscentrum

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden