Zo bak je een traditionele driekoningentaart (mét een verstopte verrassing erin)
Het is vandaag Driekoningen. Een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Maar hoe? Nou, met de traditionele driekoningentaart bijvoorbeeld.
En je hoeft echt geen keukenprinses of gelovig te zijn om die cake te bakken.
Wat wordt er gevierd met Driekoningen?
Met Driekoningen wordt gevierd dat de drie wijzen, de drie koningen, baby Jezus bezochten in Bethlehem. Ze kwamen volgens de Bijbel door het volgen van een grote, heldere ster aan de hemel op kraamvisite bij Jozef en Maria. Mét drie bijzondere cadeaus: goud, wierook en mirre. Een cadeau voor een koning, een cadeau voor een Go en een cadeau voor een dode. Want Jezus was een koning, goddelijk én menselijk, luidt de uitleg.
Driekoningentaart
De driekoningentaart heeft eigenlijk niets met de gelovige gedachte achter Driekoningen te maken. Het is vooral een traditie in Frankrijk, maar omdat 'ie zo lekker is, ook zeker in Nederland het proberen waard. Een driekoningentaart wordt onder meer gemaakt van bladerdeeg en amandelspijs. Tijdens de bereiding verstop je er volgens de traditie een kleine verrassing in, zoals een koffieboon, amandel of porseleinen beeldje. Wie de verrassing vindt, is de koning van de dag. En dat betekent bijvoorbeeld dat diegene mag beslissen wat er die dag gegeten wordt. Vooral ook een feestje voor (klein)kinderen, dus.
Bakkers klaar? Bakken maar
Er zijn verschillende recepten voor een driekoningentaart. Zo kun je naar smaak bijvoorbeeld ook appel toevoegen. In onderstaand filmpje zie je de makkelijke bereiding van een traditionele driekoningentaart, waar je de volgende ingrediënten voor nodig hebt:
- 1 rol bladerdeeg
- 100 gram boter
- 125 gram amandelpoeder
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- amandelaroma
- abrikozenpuree
Wil je het bladerdeeg liever ook zelf maken? Volg dan dit uitgebreidere 24 Kitchen-recept, waarbij Rudolph van Veen in een video alles voordoet.
Lees ook:
(opens in a new tab)" href="https://www.margriet.nl/lifestyle/geen-fan-van-zuivel-zo-kun-je-zelf-kokosslagroom-maken~b141690d/" target="_blank">Geen fan van zuivel? Zo kun je zelf kokosslagroom maken
Variaties op de driekoningentaart
Zoals hierboven verteld, kun je dus variëren op de traditionele driekoningentaart. Voeg bijvoorbeeld appel, gekonfijte vruchten of chocolade toe. Check deze recepten voor driekoningentaart met:
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | 24 Kitchen, weetwatjeviert.nl
Beeld | Getty
Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.