null Beeld  Vincent van den Hoogen (recept), iStock.
Beeld Vincent van den Hoogen (recept), iStock.

Zilt uit Texel

Vegan, zilt, design... lekkers en moois voor iedereen die houdt van eten.

null Beeld

Aubergineteefjes

  • 1 lente-uitje, in dunne ringen
  • 1 groene chilipeper, schoongemaakt, in flinterdunne ringen
  • 4 el rauwe techina (sesampasta/tahin)
  • 1 el citroensap
  • 4 dikke sneden robuust (zuurdesem)brood
  • olijfolie
  • 2 rijpe tomaten

Meng met een garde de rauwe techina met het citroensap in een ruime kom. De techina wordt steeds stugger. Voeg dan scheutjes water toe. De saus moet een fractie dikker zijn dan gewoonlijk (denk aan chocoladepasta). Breng op smaak met een snuf zout. Besmeer de sneden brood met techina en met een halve geroosterde aubergine. Druk aan. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de sneden brood op hoog vuur aan de auberginekant. Wip het brood na 12 min. iets omhoog om te controleren of er al een fraai bruin korstje zichtbaar is. Keer het brood om en bak nog eens 1 min. totdat de onderkant knapperig is. Breng de aubergineteefjes op smaak met een snuf grof zout en knijp over elke boterham een halve tomaat uit (bewaar het vruchtvlees voor een salade). Bestrooi met lente-ui en chilipeper en dien op.

null Beeld

Na zijn prijswinnende kookboek TLV stortte Jigal Krant zich op de veganistische scene van Tel Aviv - vegan hoofdstad van de wereld. TLV Vegan is een kookboek, leesboek en speurtocht naar het hoe en waarom van deze veganistische revolutie.
€ 34,99 (Nijgh Cuisine).

null Beeld
null Beeld

Mooi in al z’n eenvoud

Je mooiste fruit vlij je neer op dit mangohouten presenteerblaadje van Urban Nature Culture. € 79,95 o.a. bijenkorf.nl.

null Beeld

Vragen aan

null Beeld

SABIEN BOSMAN

Via vele omzwervingen eindigde kok, wadloper, jutter en wildproever Sabien Bosman op Texel, om er niet meer weg te gaan. Met Texelaars Annette van Ruitenburg (kookboeken-schrijfster) en Ellen van Straten (groenteteler) maakte ze Zilt.
Zilt € 29,99 (Fontaine Uitgevers). Meer info: staalcatering.nl en @staal_catering.

Waarom dit boek?

“Een filmploeg die ons bezocht voor een documentaire over werken en leven aan zee was aangenaam verrast dat wij vrouwen bleken te zijn, aangezien mannen nog steeds de kust en de zee domineren. Zo ontstond het idee om samen een boek te maken. We hebben IVN Natuur Educatie erbij gevraagd, want we wilden laten zien wat er in het wild groeit en hoe je zilte groenten thuis kunt telen.”

Wat was jouw rol?

“Ik kook met producten van het wad en heb recepten bedacht. En ik heb een aandeel in de styling van de gerechten; een paar bordjes zijn zelfs gemaakt van Texelse klei.”

Wat geeft Texel jou?

“Vier jaar lang heb ik bijna dagelijks in zee gezwommen, opeens vond mijn lijf dat niet meer fijn. Nu wandel ik elke dag bij zonsopkomst een uur aan zee. Ik ben een beetje verliefd op Texel en voel me opgenomen door het eiland en de bewoners.”

null Beeld
null Beeld

Vers van de pers

Het is de belangrijkste tool in de Mexicaanse keuken: de tortillapers waarmee je kraakverse tortilla’s maakt. Deegballetje erin, goed aandrukken, 2 minuten bakken en klaar is-ie.Ibili tortillapers € 47,95 bijenkorf.nl.

null Beeld
null Beeld

1 Lekkers van Tijs

De allerlekkerste vegan streetfood door je brievenbus: daarvoor moet je bij Tijs Goossen zijn. Tijs’ streetfoodavontuur begon – zoals dat vaker gaat – uit frustratie; hij was op reis en ontdekte in steden als Mexico City en Tel Aviv een fantastische streetfood­cultuur. “Op elke willekeurige straathoek eet je waanzinnig lekker. Eenmaal thuis kon ik dat écht lekkere streetfood nergens vinden.” Dan maar zelf maken, dacht Tijs. Het resultaat kunnen wij nu ook proeven: kraakverse pita’s met knapperige falafel, malse no chicken shoarma en heerlijke knoflook- en uiensaus die bij je thuis worden bezorgd. Meer info: tijsbezorgt.nu

2 Vitaminebommetjes

Duindoornbessen zijn één van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C en bevatten weerstandverhogende bioflavo­noïden. Verder zijn ze rijk aan mineralen, vitamines A, B, E en K en alle vier de soorten omega vetzuren. Duindoornsiroop wordt al eeuwen ingezet tegen griep, verkoudheid en voorjaarsmoeheid. Tegenwoordig zijn duin­doornbessen ook verkrijgbaar als poeder voor shakes en smoothies en gedroogd voor in de thee. Duindoornthee is er van Numi, Jacob Hooy en de Theebaron. De poeders koop je onder andere bij berryconceptstore en unlimitedhealth.nl

& samenstelling: Beanca de Goede. Vincent van den Hoogen (recept), iStock.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden