null Beeld

Zelfmaken: puntzak voor frietjes

null Beeld

Soms heb je er gewoon zin in: een lekkere zak friet met mayonaise. Een vette hap hoeft het niet te zijn – ovenfriet is een gezonder alternatief. Extra leuk: vouw er een puntzak bij en geniet van je zelfgemaakte traktatie.

Wat heb je nodig? (4 personen)

6 grote aardappels

5 el olijfolie

5 tl paprikapoeder

zeezout

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 175 graden) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Je kunt de aardappels met of zonder schil bakken. Snijd de aardappels na het schoonmaken in de lengte, zodat je dunne repen kunt maken. Roer in een kom het paprikapoeder en de olijfolie door elkaar. Schep daarna de aardappelreepjes door het mengsel. Verdeel de repen over de bakplaat en bestrooi ze met zeezout. Bak ze in het midden van de oven (af en toe keren) in ongeveer 40 minuten gaar.

Tip

Roer 3/4 el chilisaus door 250 milliliter mayonaise. Zo heb je een heerlijk spicy mayo voor bij je verse frietjes.

Variatie

Neem 1 tl Italiaanse kruidenmix, 1/2 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn en 1 tl chilipoeder en mix het tot een geheel. Vet de frietjes in met wat eiwit, laat dat even intrekken en roer ze daarna door de pittige kruidenmix. Bakken in het midden van de oven.

Puntzak maken

Koop een mooie rol bakpapier (gekleurd of met figuurtjes) . Snijd vierkanten in het formaat dat je wenst en vouw deze in een driehoek. Daarna rol je er een kegel van en plak je het bij elkaar met een stukje plakband. Je kunt ook feesthoedjes (van karton) kopen en deze aan de binnenkant bekleden met bakpapier. Leuk voor een kinderfeestje!

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden