Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ze veranderen de geur van je urine en zijn lustopwekkend: feiten en fabels over asperges

Misschien heb je ze al in de schappen of bij de groenteboer zien liggen, of ze zelfs al gegeten: het is weer tijd voor asperges. Ook wel bekend als het witte goud. Deze groente is hartstikke gezond, maar er bestaan ook een hoop fabels over asperges. Is het enige verschil tussen de groene en witte variant bijvoorbeeld echt alleen de kleur? En zijn ze nou wel of niet lustopwekkend? Dit zijn de meest gehoorde feiten en fabels over asperges. 

Voor eens en voor altijd duidelijkheid over de vraag: gaat je urine er echt anders van ruiken?

Feiten en fabels over asperges

Er bestaan een hoop feiten, maar ook een hoop fabels over asperges. Om maar meteen met een van de meest gestelde vragen te beginnen: is het verschil tussen witte en groene asperges echt alleen de kleur? Het simpele antwoord daarop is ja. Witte asperges groeien onder de grond, waardoor ze geen zonlicht te zien krijgen en dus niet kunnen verkleuren. Groene asperges groeien boven de grond en maken door het licht chlorofyl aan. Hierdoor kleuren ze groen. Deze stof zorgt bijvoorbeeld bij spinazie ook voor de groene tint.

Vaak wordt de smaak van groene asperges als intenser ervaren. En ook de bereiding van de witte en groene variant is anders. De witte moet je namelijk eerst goed schillen. Bij groene asperges hoef je alleen de onderkant eraf te halen.

Dikke asperges zijn lekkerder

Hoewel smaken uiteraard verschillen, zijn dikke asperges volgens kok en kookdocent Robert Verweij inderdaad lekkerder dan dunne. Dat komt omdat dikke asperges vaak steviger zijn, en dus minder snel een papperige structuur krijgen. Dunne asperges zijn vaak wel iets zoeter. Verweij tipt aan het AD ook nog om asperges in het water te koken waarin je de schillen en kontjes in hebt getrokken. Hierdoor behoud je de meeste smaak.

Asperges piepen als ze vers zijn

In het rijtje feiten en fabels over asperges zou je misschien verwachten dat dit een fabeltje is, maar niets is minder waar: asperges piepen inderdaad als ze vers zijn en je ze langs elkaar wrijft. Zodra de rauwe asperges na de oogst hun vocht beginnen te verliezen, zullen ze niet meer piepen of knarsen. In dat geval raken ze uitgedroogd en zijn ze dus niet meer vers. Ernst Woltering, hoogleraar productfysiologie en kwaliteit aan de Wageningen University, tipt daarom om ze in een natte doek in de groentelade van je koelkast te bewaren. Vooral witte asperges kun je goed horen piepen, bij de groene is dat over het algemeen iets lastiger. Daar kun je de versheid vooral aan de hardheid van de groente voelen.

Lees ook:

Het witte (of groene) goud: 6x dit is waarom asperges zo gezond zijn

Het werkt lustopwekkend

Had je een romantisch dinertje met je partner met oesters en asperges op de planning staan? Verwacht daar dan niet al te veel van, want het is een fabel dat er libido verhogende stoffen in het witte goud zitten. En ook oesters hebben geen lustopwekkende krachten. Je kunt hoogstens de asperges op een sensuele manier naar binnen werken, maar spannender dan dat wordt het door deze groente niet.

Hoe langer de asperges, hoe beter

Ben je op zoek naar de allerbeste asperges? Ga dan niet af op de lengte. Aan NU.nl legt aspergekenner Jos Boots met een eigen aspergepaviljoen uit dat er in het topje de meeste mineralen, vitaminen en voedingsstoffen zitten. Het gaat dus vooral om het kopje en de versheid, en niet om de lengte.

De geur van je urine verandert

De een is er heilig van overtuigd dat je plas anders ruikt na het eten van asperges, terwijl een ander niks merkt. En die discussie kan kloppen. Door het asparagusinezuur kan na het eten van asperges de geur van je urine inderdaad veranderen, alleen niet iedereen ruikt dit. Er is onderzoek gedaan waaruit bleek dat alleen de mensen met een bepaald type chromosoom de geur konden ruiken. Daardoor kan het best kloppen dat jij echt een andere geur ruikt, maar je partner niet.

Bron | AD.nl, 24Kitchen, NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden