Wow: zo veel suiker zit er in een glas wijn
We weten allemaal best dat alcohol niet de allerbeste keuze is. Maar een glas bruiswater is toch net wat minder feestelijk om mee te proosten, niet? Recent onderzoek toont echter aan dat wijn nóg meer suiker bevat dan we vooralsnog dachten.
En da’s écht schrikbarend veel. Oeps...
Suiker en calorieën
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: slechts twee glazen wijn staan gelijk aan de dagelijkse maximale hoeveelheid suiker die je als volwassen mens binnen mag krijgen. En dat is nog niet alles: sommige wijnsoorten bevatten zelfs meer calorieën dan een gemiddelde hamburger.
Engelse studie
Dat blijkt uit recente cijfers vrijgegeven door de Alcohol Health Alliance UK. De organisatie nam meerdere wijnsoorten onder de loep nam, en keek hierbij voornamelijk naar het calorie- en suikergehalte in de flessen die in het Verenigd Koninkrijk werden verkocht.
Onjuiste productetikettering
Hun conclusie is niet mis, en luidt dat meeste productetikettering op alcoholische dranken ‘ontoereikend’ is. De studie leest dat er een grote variatie was in de hoeveelheid suiker en calorieën in de verschillende wijnen, maar de consumenten ‘in het ongewisse werden gehouden’ over wat ze dronken doordat dit niet duidelijk op de etiketten werd vermeld.
Minder alcohol, meer suiker
Opvallend was dat de wijnen met de meeste suikers, de laagste hoeveelheid alcohol bleken te bevatten. En dat maakt het volgens de organisatie al helemaal misleidend. Want wanneer je dus denkt een ietwat betere keuze te maken door te kiezen voor een wijn met minder alcohol, drink je du juist méér suikers.
Te weinig informatie
Sir Ian Gilmore, de voorzitter van de organisatie verklaart aan The Guardian dat hij het ongelofelijk vindt dat de labels geen juiste informatie verschaffen. “Mensen die melk of sinaasappelsap kopen, hebben informatie over het suikergehalte en de voedingswaarde binnen handbereik. Maar deze informatie is niet vereist als het gaat om alcohol - een product dat niet alleen obesitas voedt, maar ook wijdverbreide gezondheidsschade veroorzaakt en in verband wordt gebracht met zeven soorten kanker”, besluit hij.
Missie
De organisatie streeft dan ook voor het veranderen van de wetgeving, in de hoop dat men betere keuzes kan maken op het gebied van drankconsumptie. Maar of deze missie doorgevoerd gaat worden, is nog maar de vraag.
Bron | The Guardian