Margriet logo
null Beeld

Wow: dít overheerlijke kerstmenu bevat maar 695 calorieën

Wie zegt dat een gezond kerstmenu niet lekker is? Dubbel gebakken paddenstoelensoufflés vooraf, dan het hoofgerecht: kipfiletrolletjes gevuld met spinazie, pijnboompitten en rozijnen op knolselderij-aardappelpuree met groene kruiden. En het toetje? Koffiegranita. Hmm!

En dat is samen maar 695 calorieën, wat betekent dat er nog mákkelijk een stukje kerststol bij kan.

Voorgerecht kerstmenu: dubbel gebakken paddenstoelensoufflés

De ingrediënten

  • 25 g boter
  • 75 g kastanjechampignons, in dunne halve plakjes gesneden
  • 15 g bloem
  • 160 ml melk
  • 40 g fijn geraspte belegen kaas
  • versgemalen peper, zout
  • 2 eieren (M), gesplitst
  • 1 klein bosje bieslook, fijngeknipt
  • 4 tl crème fraîche

Extra nodig: 4 soufflévormpjes, ingevet en bodem bekleed met bakpapier, mixer, braadslede of diepe ovenschaal

Zo maak je de paddenstoelensoufflés

  1. Smelt de boter in een kleine koekenpan.
  2. Bak de plakjes champignon hierin 3 min.
  3. Haal de pan van het vuur., schep er 1 el champignons uit en zet apart.
  4. Schep de bloem in de koekenpan en roer goed door.
  5. Giet de melk erbij, zet de pan terug op laag vuur en blijf roeren tot je een dikke saus hebt.
  6. Schep de kaas erdoor, breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer de eierdooiers en twee derde van de bieslook door het champignonmengsel.
  8. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Spatel ze voorzichtig, met grote halen, door het champignonmengsel.
  9. Vul de vormpjes precies tot de rand met het mengsel en zet ze in de braadslede.
  10. Giet water in de braadslede tot halverwege de hoogte van de vormpjes.
  11. Zet voorzichtig in de oven en bak de soufflés ± 15 min. of tot ze opgebold en goudbruin van kleur zijn.
  12. Laat ze afkoelen; ze zakken nu in*. Verwarm de oven voor op 190 °C. Stort de soufflés uit hun vormpjes.
  13. Zet ze rechtop op een bakplaat, schep op elke soufflé 1 tl crème fraîche en leg er de achtergehouden plakjes champignon op.
  14. Bak ze nog 10 min. in de oven en serveer ze dan, mooi opgebold en lekker warm, met de rest van de bieslook eroverheen.

Bereidingstijd: ± 45 min. + ± 25 min. oventijd + afkoelen, kcal p.p.: 170

null Beeld

Hoofdgerecht kerstmenu: kip-spinazierolletjes en knolselderij-aardappelpuree

De ingrediënten

  • 4 kipfilets à 100 g
  • versgemalen peper, zout
  • 150 g spinazie + handje extra om te garneren
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd en gehakt
  • 1 el rozijnen, gehakt
  • ½ tl baharat*
  • 25 g boter, gesmolten
  • 2 el olijfolie om in te bakkenvoor de saus
  • 2 sjalotjes
  • 50 ml witte wijn
  • 100 ml crème fraîche light
  • kneepje citroensapvoor de knolselderij-aardappelpuree
  • 350 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 1 kleine selderijknol, geschild en in stukken
  • 2 el melk
  • 1 klein bosje bieslook, fijngeknipt
  • 1 klein bosje peterselie, fijngesneden
  • extra nodig: cocktailprikkers, ovenschaal

Zo maak je de kip-spinazierolletjes op knolselderij-aardappelpuree met kruiden

  1. Snijd de kipfilets in de lengte bijna helemaal doormidden en sla ze open alsof het een boek is.
  2. Sla elke kipfilet tussen twee stukken plasticfolie met een deegrol of een steelpan plat.
  3. Wrijf de kipfilets in met peper en zout. Overgiet de spinazie in een vergiet met kokend water, zodat het blad slinkt.
  4. Laat uitlekken en duw er zo veel mogelijk vocht uit.
  5. Doe de spinazie in een kom, trek de blaadjes iets los en meng met de pijnboompitten, de rozijnen, de baharat en de gesmolten boter.
  6. Breng de vulling op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  7. Verdeel steeds een kwart van het spinaziemengsel over de binnenkant van een kipfilet, klap dicht en rol op.
  8. Zet vast met een prikker. Verhit 1 el van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoge pit en bak hierin de kip rondom bruin aan.
  9. Leg de rolletjes in een ovenschaal en laat ze in nog 15 min. in de oven gaar worden.
  10. Kook intussen voor de puree de aardappels en knolselderij in 15 min. gaar.
  11. Bak voor de saus de sjalotjes in de rest van de olie op middelhoge pit in een pan met antiaanbaklaag goudbruin.
  12. Voeg eerst de wijn, en als deze is verdampt, de crème fraîche en het citroensap toe.
  13. Laat 1 min. meebubbelen.
  14. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  15. Giet de aardappels en knolselderij af, voeg de melk toe en stamp tot een gladde puree.
  16. Schep de bieslook en de peterselie erdoor.
  17. Serveer de kiprolletjes met de puree, bestrooi met de extra spinazie en schep er een lepel saus bij.

Bereidingstijd: ± 1 uur, kcal p.p.: 425

*Baharat is een van de oudste Arabische kruidenmengsels. Het bevat onder meer kaneel, komijn en koriander en heeft een warm, zoet aroma. Te koop bij mediterrane supermarkten, XL-supermarkten en online.

null Beeld

Nagerecht kerstmenu: koffiegranita

  • 600 ml hete espresso
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • extra nodig: kleine ondiepe ovenschaal van 1 liter inhoud

Zo maak je de koffiegranita

  • Zet de ovenschaal in de vriezer.
  • Los de kristalsuiker, al roerend, op in de hete koffie.
  • Lost niet alles op, verhit de koffie dan in een pannetje op laag vuur terwijl je roert.
  • Laat de koffie helemaal afkoelen. Giet de koude koffie in de ijskoude ovenschaal en zet deze 40 min. in de vriezer.
  • Controleer of de koffie langs de randen al is vastgevroren aan de schaal. Zo ja, haal dan de ijskristallen los met een vork en roer ze door de nog niet bevroren koffie.
  • Zet weer 20 min. in de vriezer. Controleer opnieuw en roer weer door.
  • Blijf dit proces elke 20 min. herhalen tot alle koffie in ijskristallen is veranderd.
  • Schraap de koffiegranita in een afsluitbare bak en zet tot gebruik in de vriezer.
  • Klop de slagroom stijf. Schep de granita in kleine hoge glaasjes.

Bereidingstijd: ± 15 min. + 3-4 uur vriestijd, kcal p.p.: 100 (zonder slagroom)

Extra lekker, maar toch slank-tip: je maakt de koffiegranita extra lekker met slagroom. Wist je dat een toef slagroom uit een spuitbus slechts 30 calorieën bevat? Bestrooi met gemalen kaneel.

null Beeld
null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden