verschillen wortel winterpeen bospeen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleEten

Wortel, winterpeen en bospeen: dít zijn de verschillen

Je hebt vast weleens in de supermarkt gestaan en je afgevraagd: wat is nou het verschil tussen een wortel, winterpeen en bospeen? We de verschillen op een rij.

Altijd handig als je weer eens staat te twijfelen in de supermarkt.

Verschil tussen wortel en peen

Hoewel deze termen allebei nét iets anders betekenen, worden ze over het algemeen door elkaar gebruikt. Het is eigenlijk heel simpel. Met wortel bedoelen ze het oranje gedeelte dat onder de grond groeit. Een peen is de gehele plant, dus het oranje, eetbare stuk mét loof.

Bospeen

Sta je in de supermarkt met een bos dunne lange wortels mét loof in je handen? Dan heb je bospeen te pakken. Deze jonge groente is fris en zoet van smaak. In het seizoen, van april tot oktober, is de Nederlandse bospeen volop verkrijgbaar. Wie denkt dat er alleen oranje bospeen bestaat, heeft het mis. Er bestaan namelijk ook paarse, witte en gele wortels. Paarse wortelen zijn het zoetst, gele het minst.

Winterpeen

Dan heb je nog de winterpeen, die je in de supermarkt zonder loof vindt. Het verschil met de bospeen? Hij is wat groter, steviger van structuur en soms ook donkerder van kleur. De winterpeen smaakt zoet. Fijn om te weten: je kunt ‘m makkelijk een paar weken bewaren.

Waspeen

Tot slot kom je in de supermarkt ook de waspeen tegen. Daarmee wordt een bospeen bedoeld, maar dan helemaal gewassen en zonder loof. Omdat de waspeen in de winter wordt ingevroren, is hij wateriger en heeft-ie wat minder smaak.

Bron | Oh My Dish, Culy

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden