LifestyleEten
Wortel, winterpeen en bospeen: dít zijn de verschillen
Je hebt vast weleens in de supermarkt gestaan en je afgevraagd: wat is nou het verschil tussen een wortel, winterpeen en bospeen? We de verschillen op een rij.
Altijd handig als je weer eens staat te twijfelen in de supermarkt.
Verschil tussen wortel en peen
Hoewel deze termen allebei nét iets anders betekenen, worden ze over het algemeen door elkaar gebruikt. Het is eigenlijk heel simpel. Met wortel bedoelen ze het oranje gedeelte dat onder de grond groeit. Een peen is de gehele plant, dus het oranje, eetbare stuk mét loof.
Bospeen
Sta je in de supermarkt met een bos dunne lange wortels mét loof in je handen? Dan heb je bospeen te pakken. Deze jonge groente is fris en zoet van smaak. In het seizoen, van april tot oktober, is de Nederlandse bospeen volop verkrijgbaar. Wie denkt dat er alleen oranje bospeen bestaat, heeft het mis. Er bestaan namelijk ook paarse, witte en gele wortels. Paarse wortelen zijn het zoetst, gele het minst.
Winterpeen
Dan heb je nog de winterpeen, die je in de supermarkt zonder loof vindt. Het verschil met de bospeen? Hij is wat groter, steviger van structuur en soms ook donkerder van kleur. De winterpeen smaakt zoet. Fijn om te weten: je kunt ‘m makkelijk een paar weken bewaren.
Waspeen
Tot slot kom je in de supermarkt ook de waspeen tegen. Daarmee wordt een bospeen bedoeld, maar dan helemaal gewassen en zonder loof. Omdat de waspeen in de winter wordt ingevroren, is hij wateriger en heeft-ie wat minder smaak.
Bron | Oh My Dish, Culy