Witte schuimlaag op je soep? Hierdoor komt dat
Je kent het vast wel: je bent soep aan het koken en er ontstaat opeens een witte schuimlaag in de pan. Waar komt die schuimlaag eigenlijk vandaan en waarom kun je hem het beste zo snel mogelijk verwijderen?
We leggen je het uit, zodat je gerecht goed op smaak blijft.
Gestolde eiwitten
Niet alleen wanneer je soep maakt, maar ook wanneer je kip of bouillon kookt kan er een witte schuimlaag aan de oppervlakte verschijnen. Dat schuim bestaat uit gestolde eiwitten en uit andere vervuilingen zoals bloedresten in het geval van vlees.
Zure of bittere smaak
Bloedresten en andere vervuilingen wil je natuurlijk liever niet in je maaltijd hebben. Het klinkt niet alleen vies, maar het heeft ook invloed op de smaak van je gerecht. Zo kan het zorgen voor een zure of bittere smaak. Daarom is het zaak om het witte schuim van de oppervlakte te verwijderen met een schuimspaan of een zeef. Dit wordt ook wel afschuimen genoemd.
Witte schuimlaag afschuimen
Zo ga je te werk: haal de schuimspaan of zeef verschillende keren over de oppervlakte van je gerecht en spoel hem tussendoor steeds af. Dit herhaal je steeds tot al het schuim weg is. Wanneer je geen schuimspaan hebt kun je ook gebruikmaken van een soeplepel, waarmee je het schuim voorzichtig wegschept. Het is voor de smaak van het eten in ieder geval belangrijk om het schuim zo snel mogelijk weg te scheppen. Wanneer je te lang wacht kunnen deeltjes in het gerecht zinken en zorgen voor een vieze smaak.
Klaren of ‘clarifiëren’
Maar het schuim is niet in alle gevallen vervelend. Wanneer je consommé, een heldere bouillon maakt, kan het juist van pas komen. Dat gebeurt door eiwitten toe te voegen waarin alle onzuiverheden zich ophopen. Daarna kun je het afschuimen, of in de juiste termen ‘klaren’ of ‘clarifiëren’ genoemd. Door het daarna door een fijne doek te gieten wordt het nog een keer extra gezeefd en ontstaat er een zeer heldere substantie.
Bron | Max Vandaag, Libelle