null Beeld

Wist je dat je je kaasplateau ook heel goed kunt combineren met thee?

Wat drink je bij een kaasplateau? Deze veel gestelde vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Dat komt doordat kazen een ‘stijl’ hebben: ze zijn hard, zacht, van koe-, geiten- of schapenmelk, jong, oud, of hebben rood-, blauw- of witschimmel. En dat maakt het lastig om een drank, op water na dan, te vinden die zowel bij Camembert, Manchego én Gorgonzola lekker is!

Je maakt het makkelijker door kazen in dezelfde stijl te kiezen en daar een passende wijn bij te schenken. Hieronder vind je een aantal ideeën. Maar laat je vooral ook leiden door je eigen smaak.

8x kaas en wijn

 1. Een klassieke combinatie. Het hoeft zeker niet altijd rood te zijn. Sterker nog: witte wijnen passen vaak beter bij kaas.
 2. Bekend is de combinatie van witte wijn met een zoete noot of zelfs dessertwijn en sterke blauwschimmelkazen. Sauternes, Monbazillac of Muscat de Beaumes de Venise met Stilton, Roquefort of Danish Blue zijn daar voorbeelden van. Maar ook een vintage port past bij deze kazen.
 3. Zachte geitenkaas en verse roomkaas zijn lekker met fris fruitige Chenin blanc, Riesling of een jonge rode Beaujolais.
 4. Bij jonge witschimmelkazen, bijvoorbeeld roombrie en Camembert, kun je frutige witte wijn zoals Sauvignon blanc schenken, of een lichte rode wijn als Pinot noir.
 5. Jonge harde kazen zoals jonge Hollandse geitenkaas, Emmental of cheddar combineren goed met droge witte wijn zoals Muscadet, met een rode Bardolino of Fino sherry.
 6. Gerijpte harde kazen als Comté, Pecorino, Tomme de Savoie en belegen Hollandse boerenkaas doen het goed met krachtige witte wijnen, Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, met fruitig rood zoal Zinfandel of met Champagne brut.
 7. Bij belegen en oude harde kazen - zoals Reypenaar, Manchego, Comté en oude cheddar - kun je prima de rode wijn van het diner doordrinken. Kies voor een volle Italiaanse, Spaanse of Franse volle rode wijn.
 8. Bij deze kazen is een glaasje Amontillado sherry of tawny port ook trouwens heerlijk.

Kaas en thee

Vaak wordt kaas gecombineerd met wijn of port. Maar door de sterke alcoholbeleving gaat de subtiliteit van de kaas soms verloren. Serveer er daarom eens thee bij! Het mooie is dat de warme thee de kaas mooi laat wegglijden en beter verteerbaar maakt. Mooie combinaties zijn: jonge kaas en een zoete kaas als Emmental met jasmijnthee. Belegen kaas met de iets rokerige Ceylon-Souchon. Of extra belegen kaas met Pu-Erh thee. Bij overjarige kaas zijn alle de theesoorten lekker.

Tip van de theespecialist: zet de thee met Spa blauw, water met de meest neutrale samenstelling voor een optimale smaak, en het geeft ook geen vliesje op de thee.

Kaas en bier of cider

Bij milde kazen zoals Kernhem, Chaumes, Port Salut en milde cheddar smaakt een biertje of droge cider ook prima. Bij Camembert is kriekenbier verrassend lekker. Stevig bier als Chimay of Orval combineert goed met sterk smakende kazen als Münster of Pont l’Evêque, Wil je deze laatste combineren met wijn, serveer er dan Gewürztraminer of Pinit gris bij.

Tips & tricks voor het lekkerste kaasplateau

 • Kies voor eenvoudig (desem)brood, dat is lekker bij alle kaassoorten
 • Als tegenhanger van het zout in de kaas kun je er druiven, peer, gedroogde vijgen of fruitcompote bij geven
 • Wil je een kaasplateau na een diner serveren? Dan is het overnemen van de Franse gewoonte om tussen hoofdgerecht en kaas een groene bladsalade te serveren, een goed idee. Hiermee worden de smaakpapillen geneutraliseerd.

null Beeld

Door culinair redacteur Colette Beyne

"Als klein meisje stond ik in restaurants bijna met mijn neus op de tafeltjes van andere mensen om te zien wat zij aten en was ik vaak in keukens te vinden om niets te missen van wat iemand aan het koken was. De passie voor eten en drinken zat er dus al vroeg in." Meer van Colette: dekeukenvancolette.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden