Wil je (niet) weten: dit zit er allemaal écht in een frikandel
De frikandel is een van Nederlands populairste snacks. We eten er per jaar miljoenen van. Maar vinden we het nog steeds zo lekker als we weten wat er écht in zit?
Geitenogen, stierenballen, karton... over de ingrediënten van frikandellen gaan horrorverhalen rond. Maar anno 2020 valt het allemaal reuze mee.
Kippenmagen en koeienuiers
Misschien is er ooit iets van waar geweest. Volgens Quest blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht namelijk dat sommige frikandellen eind jaren zeventig nog kippenmagen, slokdarmen en koeienuiers bevatten. Dat was toen toegestaan als veilig slachtafval.
Frikandellen van kipseperatorvlees
Maar nu worden frikandellen gemaakt van ingrediënten die echt zo gek niet zijn. Tenminste, als je vlees eet. Een frikandel bestaat voor een groot deel (40 procent) uit kipseperatorvlees. Dit is het vlees dat achterblijft op de botten van de kip als de billen, borsten en vleugels verwijderd zijn. Dat overgebleven vlees wordt in de fabriek van het bot gefilterd. En uiteindelijk kan dat kipseperatorvlees gebruikt worden voor bijvoorbeeld kipnuggets, kipburgers, knakworstjes én dus frikandellen.
Varkens- en rundvlees
Naast kip bestaat een frikandel verder voor zo'n 30 procent uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees. Tot slot nog wat paneermiddel, bindmiddel, kruiden, uien, smaakversterkers en water erbij... en dan heb je je standaard frikandel.
Paardenvlees
Sommige producenten voegen nog wel paardenvlees aan frikandellen toe. Net als aan bitterballen, kroketten, gehaktballen en gehaktstaven, weet stichting Wakker Dier. En over de afkomst van dit paardenvlees is nogal wat te doen. "Uit undercoveronderzoek blijkt dat deze dieren vaak ernstig gewond en vermagerd naar het slachthuis worden gebracht", zo valt te lezen op de site van Wakker Dier. "De Europese Commissie heeft de import van paardenvlees uit Mexico verboden. Toch komt er nog genoeg paardenvlees ons land binnen uit andere landen, waar de misstanden net zo erg zijn als in Mexico." Wil je er zeker van zijn dat er in jouw frikandellen geen paardenvlees zit? Neem dan altijd even goed de ingrediëntenlijst door.
Dit is momenteel een van de best verkochte vegetarische kookboeken op Bol.com:
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | AD, Keuringsdienst van Waarde, Vlees Magazine, Wakker Dier
Beeld | iStock