Wat zegt de houdbaarheidsdatum nu echt?
De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ruim 65 warme maaltijden in de prullenbak. Zonde! Een van de belangrijkste oorzaken: de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Hoe zit dat ook alweer?
Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).
THT-datum
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.
TGT-datum
TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.
Producten en hun houdbaarheid
Verschillende soorten producten (in verpakking) hebben een afwijkende houdbaarheid.
- Rijst, thee, pasta’s --> zeer lang houdbaar (jaren)
- Frisdranken --> zeer lang houdbaar (jaren)
- Koekjes, chips --> lang houdbaar (maanden)
- Groenten/fruit in blik --> zeer lang houdbaar (jaren)
- Jams en zoetwaren --> zeer lang houdbaar (jaren)
- Soepen/conserven --> zeer lang houdbaar (jaren)
- Afbakbrood --> enkele weken
- Koffie en thee --> jaar of langer
- Fritessaus, ketchup e.d. --> enkele maanden of langer
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.
- Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden
- Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
- Dagvers brood en banket
- Azijn
- Keukenzout
- Suiker
- Suikerwerk, zoals snoep
- Kauwgom