Wat is (on)gezonder: verse vis of vis uit blik? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is (on)gezonder: verse vis of vis uit blik?

Het Voedingscentrum adviseert om minimaal één keer per week vis te eten. Maar als je dat op tafel zet, is het dan gezonder om te kiezen voor verse vis of vis uit blik?

We zochten het voor je uit.

Verse vis of vis uit blik

Misschien ga je het liefst elke zaterdag naar de visboer voor een stuk verse vis, omdat je dat lekkerder vindt. Maar wil je vis aan een salade of pasta toevoegen, dan kun je ook kiezen voor vis uit blik. Dat is meestal een stuk goedkoper én langer houdbaar. Maar wat is nu eigenlijk gezonder? Het korte antwoord: dat maakt niet zoveel uit. Als het op voedingsstoffen aankomt, zijn er weinig verschillen. Dat geldt ook voor vis uit de diepvries. Volgens een Irakese studie uit 2021 zou vis uit blik minder zware metalen bevatten. Dat moet je niet in grote hoeveelheden binnenkrijgen, want het is giftig. Uit het onderzoek blijkt dat verse vis een hogere concentratie kwik en lood bevat dan vis uit blik.

Lees ook:
Haring, zalm of toch kabeljauw: welke soorten vis zijn het gezondst?

Let op de saus

Waar je wel op moet letten als je in de supermarkt staat, is manier waarop de vis in het blik zit. Het spreekt voor zich dat vis in zoute of gezoete tomatensaus wat ongezonder is. Datzelfde geldt voor vis in olijfolie. Beter is het om voor een blikje met vis in water te kiezen. Daarin blijven de goede visvetzuren een stuk beter bewaard, omdat het water zich niet vermengt met de olie uit de vis. Nog een puntje van aandacht: gezouten en gerookte vis, zoals zalm, paling, haring en ansjovis, bevatten veel zout. Het eten van te veel zout vergroot het risico op een hoge bloeddruk. Ook in vis uit blik wordt vaak zout toegevoegd, dus het is altijd verstandig om naar de ingrediënten op de verpakking te kijken.

Bron | Quest, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Margriet 52 ligt in de winkel! Dit extra dikke nummer staat helemaal in het teken van de feestdagen. Zo vieren we kerst bij columnist Marjan, hebben we een exclusief interview met Jamie Oliver én delen we de lekkerste recepten uit zijn nieuwe boek. Verder in deze Margriet: warme feestmode, een spannend winterverhaal en de leukste inspiratie voor kerstversiering. Haal ‘m snel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden