null Beeld

Wat is gezonder: meergranenbrood of gewoon volkorenbrood?

Rustiek brood, speltbrood, meerzadenbrood, brood gemaakt met liefde en passie. Tegenwoordig zie je door de broden het bammetje niet meer. Ze klinken allemaal even lekker en gezond. Toch zijn ze niet allemaal hetzelfde. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen meergranenbrood en volkorenbrood. 

Bloem of volkorenmeel?

Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kán als basis volkorenmeel hebben. Maar het kan ook zijn gemaakt van bloem. In dat laatste geval is een gewoon volkorenbrood gezonder. Volkorentarwebrood is namelijk altijd gemaakt van honderd procent volkorenmeel. Dit is wettelijk vastgelegd. In volkorenmeel is de hele tarwekorrel vermalen. Het bevat daardoor veel meer voedingsvezels, vitamines en mineralen dan brood – hoe ambachtelijk en rustiek ook – dat (deels) is gemaakt van bloem.

Soms is meergranenbrood gezonder

Als meergranenbrood is gemaakt van volkorenmeel, heeft het ten minste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte aan voedingsstoffen. In dat geval is meergranenbrood dus zelfs iets gezonder dan een gewoon volkorenbrood. Meergranenbrood dat van bloem is gemaakt, bevat om die reden meestal ook meer voedingsstoffen dan witbrood. Maar goed, als je kunt kiezen: dan liever die met volkorenmeel dus.

Beter voor het milieu

Wist je trouwens dat volkorenbrood, of meergranenbrood dat is gemaakt van volkorenmeel, ook beter is voor het milieu? Bij witbrood, witte rijst en pasta wordt een waardevol deel van het graan met vezels en vitamines weggemalen en verspild. Dat zorgt niet alleen voor hogere energiekosten, maar het 'afval' zorgt ook voor extra milieudruk.

Wil je zeker weten dat het gezond brood is met genoeg vezels? Kies dan brood waar echt 'volkorenbrood' op staat, of vraag het aan de bakker.

Bron | Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden