null Beeld

Wat is beter voor de lijn: brood of crackers?

Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum.

Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.

Minder vezels

Zo bevatten crackers over het algemeen minder vezels dan brood. Ook de hoeveelheid vezels in volkoren- of speltcrackers is volgens het Voedingscentrum 'vaak vele malen lager dan in brood'. In gewone rijstwafels zitten er zelfs nul. Terwijl je die vezels hartstikke hard nodig hebt als je een beetje leuk wilt afvallen. Zo zorgen ze voor een gezonde stoelgang en een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt (rijstwafels vullen voor geen meter). En oh ja, er is intussen overtuigend bewijs dat voedingsvezels het risico op een beroerte verlagen.

Meer verzadigd vet

Er is nog een reden om brood niet volledig te vervangen door crackers: ze bevatten vaak relatief veel verzadigd vet. Dit type vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol in het bloed, wat niet goed is voor je bloedvaten. "Brood bevat heel weinig verzadigd vet, met name volkorenbrood," vertelt de woordvoerder. Dit geldt overigens ook voor rijstwafels, maar die hebben dus weer het nadeel dat ze geen enkele vezel bevatten. Ontbijtgranen en havermout bevatten op zichzelf niet of nauwelijks verzadigde vetten, maar gecombineerd met volle yoghurt of volle melk, weer wel.

Minder jodium

Maar de belangrijkste reden om brood niet volledig door crackers te vervangen, is dat er veel minder jodium in zit. "In brood zit gemiddeld zo’n 70 microgram per 100 gram jodium," legt een woordvoerder van het Voedingscentrum uit. "Het gemiddelde jodiumgehalte van crackers ligt rond de 2 microgram per 100 gram, met slechts enkele uitschieters naar 31 microgram. Rijstwafels en ontbijtgranen bevatten zelfs niet of nauwelijks jodium. Als je helemaal geen brood eet en ook geen zuivel gebruikt, riskeer je een jodiumtekort."

Kies de juiste cracker

Kortom, aldus het Voedingscentrum: volkorenbrood is de beste keus. "Af en toe een cracker erbij kan prima," vertelt de woordvoerder. "Maar lees dan wel goed het etiket. Zo zie je wat erin zit en wat de verschillen zijn ten opzichte van brood. En smeer op allebei voldoende halvarine, vanwege de gezonde vetten en vitamine A en D."

Eventueel een multivitamine

Jodium kun je natuurlijk ook uit andere bronnen halen. Zo zit het van nature in zeewier, zeevis en in mindere mate in melkproducten en eieren. Probleem is alleen dat veel mensen niet elke week vis of zeewier eten. Lukt het niet om te eten zoals het Voedingscentrum adviseert, dan is volgens het Vitamine Informatie Bureau het gebruik van een laaggedoseerde multivitamine het overwegen waard. Daarin zit ook extra jodium. "Kies dan bij voorkeur voor een multivitamine met honderd tot driehonderd procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), want te veel jodium kan ook schadelijk zijn," aldus Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau.

null Beeld

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden