Wat is beter: losse thee of theezakjes? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is beter: losse thee of theezakjes?

Losse thee of theezakjes: het kan bij ieder supermarktbezoek weer een klein dilemma zijn. Want wat is nou beter -voor je gezondheid én het milieu? Daar lijken theeleuten en -experts het unaniem over eens te zijn.

Meer smaak, beter voor het milieu én je gezondheid: dit is de beste keuze in thee.

Is losse thee of een theezakje beter voor je gezondheid?

Dat vers echt niet altijd beter hoeft te zijn (lees dit onderzoek over bevroren versus vers fruit maar eens), daar zijn onderzoekers het inmiddels wel over eens. Maar hoe zit dat met thee? Daarbij lijkt ‘vers’ daadwerkelijk de betere keuze te zijn -al is losse thee natuurlijk niet 100% vers. Toch is die losse thee een beter alternatief voor theezakjes: in veel theezakjes zitten microdeeltjes plastic en chemische bestanddelen zoals lijm. Hoewel het om kleine hoeveelheden gaat, komen deze chemische en plastic deeltjes via het water in je lichaam terecht. En daar hoeven we de gezondheidsnadelen waarschijnlijk niet van uit te leggen…

Mensen die fervent thee-liefhebber zijn pleiten daarnaast voor de smaakbeleving van losse thee. Losse thee zou een stuk sterker zijn, waardoor je de natuurlijke smaakjes beter proeft. Ook de geur is sterker, wat weer voor een betere beleving kan zorgen.

Lees ook
Hoe gezond is thee écht? Dit zijn de positieve en mogelijk negatieve effecten

Beter voor het milieu

Dan heeft losse thee ook nog voordelen voor het milieu, waarvan sommige behoorlijk voor de hand liggen. Met ieder theezakje creëer je namelijk weer nieuw afval, terwijl je uit een verpakking losse thee veel meer kopjes trekt. Ook is de smaak van losse thee dus veel sterker, waardoor je minder per keer nodig hebt om er een smaakvolle kop van te maken. En dat levert uiteindelijk ook weer minder afval op. Win-win, dus. Tijd om te investeren in een goed thee-ei en die zakjes vol plastic te laten voor wat het is.

Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden