Margriet logo
Aardappelen koken heet of koud water Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is beter: aardappelen koken in heet of koud water?

Aardappelen koken: het lijkt geen hogere wiskunde, maar toch zijn de meningen over de juiste manier verdeeld. Voeg jij je aardappelen altijd toe aan heet, kokend water of leg je ze juist in koud water? Blijkbaar is het een echt beter dan het ander.

En hoe lang moet je aardappelen nou eigenlijk koken voor het lekkerste resultaat?

Aardappelen koken in heet of koud water?

Aardappelen staan bij veel huishoudens nog bijna dagelijks op het menu. Maar hoe je ze het beste kunt klaarmaken, daar wordt nog vaak over gediscussieerd. Want moet je aardappelen nou in heet water koken of juist een pan met piepers met koud water op het vuur zetten? Volgens chef-kok Jimmy de Leeuw kun je het beste in koud water gebruiken. Aan het AD legt hij uit dat als je aardappelen aan kokend water toevoegt, je kans hebt dat de buitenkant van de aardappelen te snel gaar wordt terwijl de kern nog niet opgewarmd is. Door je aardappelen dus altijd in koud water te koken voorkom je dat de aardappels oneven garen.

Hoe lang moet je aardappels koken?

Gemiddeld zou je aardappelen zo’n 15 tot 20 minuten moeten koken, maar dat verschilt een beetje per soort en hoe groot je aardappels zijn. De Leeuw raadt aan om het tussendoor zelf een beetje in de gaten te houden door af en toe in je aardappels te prikken. Als je er helemaal doorheen kunt prikken dan zijn ze gaar. Giet ze vervolgens af en laat ze nog zo’n vijf minuten uitwasemen voordat je ze opdient.

Lees ook: Zo (on)gezond is het om aardappelen met uitlopers te eten

Met schil of zonder?

Alleen een groene aardappel moet je schillen, vertelt Paul Zonnenberg, eigenaar van restaurant Jacketz aan het AD. De rest is ook met schil gewoon eetbaar. Sterker nog: zonder schil loop je veel smaak en vitamines mis. Het Voedingscentrum raadt wel aan om aardappelen alleen in de schil te eten als ze vers en onbeschadigd zijn. In dit geval kun je ze het beste eerst schoon borstelen en afspoelen onder de kraan. Je kunt hiervoor ook een schubhandschoen gebruiken. Wil je de schil na het koken toch verwijderen? Laat ze dan even ‘schrikken’ in ijskoud water. Zo laat de schil van de aardappel makkelijker los.

Bron | AD, Voedingscentrum, 24Kitchen

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden