null Beeld

Wat betekenen deze keurmerken eigenlijk?

Er zijn honderden keurmerken voor onder meer voeding, schoonmaakmiddelen, hout en cosmetica. Een kleine greep uit de enorme keuze die je hebt; wat betekenen deze keurmerken eigenlijk?

Vis

ASC Het keurmerk Aquaculture Stewardship Council (ASC) garandeert verantwoorde viskweek. ASC stelt eisen op het gebied van milieu (bescherming van het ecosysteem, energiegebruik, broeikasgasuitstoot). Ook zijn er eisen voor sociale omstandigheden voor medewerkers van kwekerijen. Welzijnseisen zijn er niet, zoals voor het doden van de dieren. ASC kent een betrouwbare controle.

MSC Het internationale keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis: vangstmethodes beschadigen de natuur niet en vissoorten worden niet overbevist. Eisen voor dierenwelzijn zijn er niet.

Eieren

BETER LEVEN-KENMERK

Het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming kent drie niveaus. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker de eieren zijn.

1 ster: de eieren zijn vergelijkbaar met scharreleieren, leghennen hebben een overdekte uitloop en ze krijgen dagelijks extra graan.

2 sterren: staat voor vrije-uitloopeieren-plus. De leghennen hebben naast een vrije uitloop (buiten) ook minimaal acht uur per dag toegang tot een overdekte uitloop, ze krijgen dagelijks extra graan en strobalen om zich mee te vermaken.

3 sterren: de hennen hebben geen behandelde snavel, zitten met minder kippen in de stal en beschikken over meer lignesten en bredere zitstokken.

Groente en fruit

EKO-KEUR

Dit is het Nederlandse keurmerk voor biologische producten. Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Verder zitten er in deze producten geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen en geen genetisch gemodificeerde ingrediënten. Er zijn geen eisen voor energiegebruik en afval. Het keurmerk stelt extra eisen aan dierenwelzijn.

Koffie en chocolade

MAX HAVELAAR FAIRTRADE

Producten met dit keurmerk zorgen voor een gegarandeerd inkomen van de producerende boeren. Producenten moeten voldoen aan nationale en internationale regelgeving op het gebied van milieubescherming. Bepaalde bestrijdingsmiddelen mogen niet worden gebruikt, er zijn eisen voor afval- en waterbeheer en ze mogen geen oorspronkelijk bos kappen. Sommige producten voldoen aan de eisen voor biologische teelt.

Kijk op Keurmerkenwijzer.nl voor een uitgebreide toelichting.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden