Trek in zoet na hartig Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom we na een hartige maaltijd graag iets zoets eten

Altijd trek in zoet eten na een hartige maaltijd? Je bent niet de enige: het is zelfs mens eigen, en is biologisch zo bepaald. Een hoogleraar verklaart waar die zoete trek vandaan komt

Over dat dessert na de maaltijd hoef je je dus absoluut niet schuldig te voelen.

Trek in zoet na hartig? Dit is waarom

‘No matter how much I eat, there’s always room for dessert. Dessert doesn’t go to the stomach. Dessert goes to the heart.’ Herkenbaar? Grote kans van wel, want de trek in zoet na hartig zit van nature in de mens als je het hoogleraar Kees de Graaf vraagt. Aan NRC vertelt hij dat zin in zoet bovendien een altijd aanwezige factor in onze hersenen is. ‘Trek in hartig fluctueert gedurende de dag, piekt tegen etenstijd en is dan sterker dan zoet. Maar hartig verzadigt sneller en gaat op enig moment zelfs tegenstaan. De beloningswaarde van zoet blijft dan nog intact. Het grootste deel van de dag is hartige trek sterker, maar na de maaltijd is dat omgekeerd,’ zo legt hij uit.

Lees ook
Altijd maar zin in suiker? Déze lekkere voedingsmiddelen stillen je zoete trek

Te vaak

Er is een maar. Zoals dat met alles geldt, is té vaak zin in iets zoets na een hartige maaltijd, niet goed. Wie alleen maar aan zoetigheid kan denken, kan last hebben van verschillende gezondheidsproblemen. Zo kan het volgens voedingsdeskundige Anita Mulderij duiden op een verstoorde hormoonbalans, een schommelende bloedsuikerspiegel of een hoog stressgehalte. Bij vrouwen die meer dan regelmatig snakken naar een zoete snack, kan er dus meer aan de hand zijn.

Margriet 04 ligt in de winkels! Kom maar op met die kou, want dit nummer staat vol warme mode voor winterse dagen. Ook lees je een interview met Anne Wil Blankers, verhalen over operaties die levens veranderden en een interview met Ester, die slachtoffer van huiselijk geweld werd. Ook vertellen lezeressen waar zij spijt van hebben en kun je aan de slag met lekkere recepten waar je zoete aardappel bij gebruikt. Haal deze Margriet snel in huis of bestel dit nummer online zonder verzendkosten.

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden