Waarom je voortaan minstens twee keer per week avocado wilt eten volgens wetenschappers Beeld Getty Images/500px Prime
Beeld Getty Images/500px Prime

Waarom je voortaan minstens twee keer per week avocado wilt eten volgens wetenschappers

Net als wij gek op avocado's? Dan hebben we goed nieuws: volgens onderzoek loop je minder risico op verschillende hart- en vaatziekten, wanneer je twee keer per week een portie van het groene goedje eet.

Hoe dat kan, leggen we uit.

Zo verkleinen avocado’s het risico op hartziekten

‘s Ochtends op toast, in de middag gemixt door een gezonde salade of ‘s avonds als guacamole naast een Mexicaanse maaltijd: de avocado is een alleskunner, en is naast heel lekker ook nog eens gezond. Zo vertelden we je eerder al dat avocado’s enorm goed zijn voor je darmen en spijsverteringssysteem, maar de gezonde vetten in de vrucht hebben ook vele voordelen voor je hart. Amerikaanse wetenschappers van the American Heart Association kwamen er namelijk recentelijk achter dat mensen die twee keer per week een portie avocado nuttigen, een lager risico op hart- en vaatziekten lopen. Dit heeft men voornamelijk te danken aan de hoge portie vezels en onverzadigde vetten in een avocado.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze ruim 68000 vrouwen en 41000 mannen in de leeftijdscategorie van 40 tot 75 in de gaten hielden. Deze proefpersonen werden 30 jaar lang bestudeerd, en leden ten tijde van de studie niet aan onderliggende gezondheidsproblemen. Aan hen allemaal werd gevraagd hoeveel avocado’s ze per week aten, waarbij een halve avocado als 1 portie gold. De proefpersonen die twee keer per week of vaker een avocado op hun bord schepten, verlaagden hun risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 15 tot 21%, in tegenstelling tot proefpersonen die nooit avocado aten.

De (terechte) conclusie van deze wetenschappers? Vervang je dagelijkse portie boter, margarine of kaas met een halve avocado en je hart zal je dankbaar zijn. Maar zoals altijd geldt: hou maat, en eet niet plotsklaps avocado’s bij elke maaltijd op een dag.

Bron | Metro UK

Leonie CollombonGetty Images/500px Prime

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden