null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Waarom je van een appel alleen maar meer honger krijgt

'Eet maar een appel', zei jouw moeder vroeger misschien ook altijd als je zeurde dat je honger had. Een appel is weliswaar een gezond tussendoortje, maar kan juist ook zorgen voor alleen maar méér honger. Hoe komt dat?

En wat kun je dan beter eten?

Een appeltje tegen de honger

Volgens deskundigen zijn er verschillende verklaringen waarom het eten van een appel voor meer eetlust zorgt. De meest genoemde reden is dat appels de suikerspiegel doen schommelen, doordat het fruit alleen snelle suikers bevat die direct worden opgenomen. Zo ontstaat een suikerpiek, waardoor de insulinebalans trager wordt en je met een hongergevoel achterblijft. Een handje druiven zou om die reden eenzelfde effect hebben. Fruit met langzame suikers, zoals bananen en ananas, hebben dat effect niet.

Ideaal moment

Volgens Marijke De Waal Malefijt, natuurdiëtiste en schrijfster van Ik heb er mijn buik van vol, kunnen de fruitsuikers in fruit ervoor zorgen dat je na een half uur weer trek krijgt. Sommige mensen zouden namelijk gevoeliger op vruchtensuikers reageren dan anderen. "Als jij dit ook vaak merkt, dan kun je je appel beter bewaren tot een half uur voor de maaltijd", vertelt ze. “Dan weet je zeker dat je daarna weer wat kunt eten en heb je toch de gezonde voedingsstoffen van het fruit binnen gekregen."

Handje noten erbij

Lukt dit niet, neem dan een handje verse noten bij je appel, is haar advies. “De vetten en eiwitten in de noten vertragen de opname van de fruitsuikers.”

Geen wondermiddel

Neemt niet weg dat fruit altijd nog een beter tussendoortje is dan veel andere snacks die minder goed vullen en meer calorieën bevatten. “Van fruit kun je veel meer eten voor je net zo veel calorieën binnenkrijgt als van één gevulde koek”, zegt Jorn Trommelen, voedingswetenschapper aan Maastricht University. “Maar het is natuurlijk geen wondermiddel tegen honger. Wie een appel eet in de hoop de honger te stillen, heeft daarna nog steeds trek. Maar als je voor een blokje chocolade had gekozen of niets had gegeten, had je waarschijnlijk nog méér honger gehad.”

Meer artikelen lezen van Margriet?

Meld je aan voor de nieuwsbrief op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron| Elle Eten

Beeld| Getty

Redactie MargrietGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden