null Beeld

Waarom je melk beter niet in de koelkastdeur kunt bewaren

Zet jij de melk altijd in de deur van de koelkast? Niet doen! Dat adviseert althans het Britse huishoudinstituut Good Housekeeping. Volgens de Britten kun je melk beter op een lagere plank in de koelkast bewaren. Daar is de temperatuur namelijk lager.

Volgens Good Housekeeping Institute is de deur de warmste plek van de koelkast en de kwetsbaarste plek voor temperatuurschommelingen. Je kunt hier daarom beter voedingsmiddelen bewaren die natuurlijke conserveermiddelen bevatten, zoals jam, mosterd en vruchtensap. Melk, boter en andere zuivelproducten zou je beter op de op een na laagste plank van de koelkast kunnen leggen. Op de laagste plank horen rauw vlees en vis, aldus het Britse huishoudinstituut.

De perfecte koelkastindeling volgens Good Housekeeping Institute:

Voedingscentrum: ‘Melk kan gewoon in de deur’

De Britten kunnen dat wel zeggen, maar volgens het Nederlandse Voedingscentrum kan melk prima in de deur. ‘Het klopt dat de koelkastdeur de minst koude plek is om producten te bewaren,’ bevestigt het Voedingscentrum in een persbericht. ‘Maar als je hier een aantal dagen een geopend pak melk bewaart, is er niets aan de hand. Een aangebroken pak kun je er drie tot vijf dagen bewaren.’

Drie tips om melk langer te bewaren

Om de melk langer te kunnen bewaren, kun je volgens het Voedingscentrum beter de volgende drie maatregelen nemen.

1: Zet de koelkast op 4 graden

Uit onderzoek blijkt dat het in een kwart van de Nederlandse koelkasten 7 °C of warmer is, terwijl dit 4 °C moet zijn. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels kunnen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van wordt. Als je wilt weten of je koelkast koud genoeg staat, kun je een koelkastthermometer op de onderste plank leggen.

2: Doe de koelkastdeur snel weer dicht

Sta je vaak te treuzelen voor je koelkast? Niet handig. Hoe langer je de deur open laat staan, hoe warmer de koelkast van binnen wordt. En daarmee creëer je het ideale klimaat voor bacteriën en schimmels.

3: Laat melk niet lang op tafel staan

Tijdens een zondagse brunch staan de melk, boter, kaas en andere lekkernijen gerust een uur op tafel. Maar elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met één dag. Zet bederfelijke producten daarom bij voorkeur meteen na gebruik terug in de koelkast. Dan blijft melk niet drie, maar wel vijf dagen goed.

Twijfel je of de melk nog goed is, zet dan je zintuigen in. Ziet de melk er nog goed uit, ruikt-ie niet zuur en is de smaak nog lekker? Dan kun je er nog gewoon van drinken. Ook na de houdbaarheidsdatum. Melk heeft namelijk een THT-datum (tenminste houdbaar tot).

De ideale koelkastindeling volgens het Voedingscentrum (klik op het plaatje voor een grotere afbeelding):

undefined

Foto | iStock

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden