null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je goed moet checken waar je potje kurkuma vandaan komt

Kurkuma is een specerij dat vooral bekend is uit de Aziatische keuken. In Europa heeft deze gele smaakmaker de laatste tijd vooral bekendheid gekregen omdat het een genezende werking zou hebben.

Maar Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat een deel van de productie van dit specerij helemaal niet zo gezond is.

Kurkuma

Uit een onderzoek onder kurkumaproducenten in Bangladesh blijkt namelijk dat er op grote schaal lood en chroom aan de specerij wordt toegevoegd. Twee mineralen die al bij kleine blootstelling schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In Nederland is kurkuma de laatste jaren veel in het nieuws geweest, omdat het kruid gezien wordt als een natuurlijk geneesmiddel dat helpt bij onder andere depressie en darmontsteking. Bovendien zou het bijdragen aan een snellere vetverbranding.

Vijf keer meer dan toegestaan

Wetenschappers van de Stanford Universiteit in de Verenigde staten vonden echter bij zeven van de negen grootste kurkumaproducerende districten een sterke concentratie loodchromaat in de gele specerij. In de districten Dhaka en Munshiganj was de concentratie het hoogst: 1,152 microgram per gram, wat vijfhonderd keer meer is dan is toegestaan. In andere districten bevatte de kurkuma gemiddeld 690 microgram lood per gram.

Gezondheidsrisico

In de westerse wereld is het al lange tijd bekend dat loodchromaat - zelfs in kleine hoeveelheden - schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het tast het zenuwstelsel aan, verstoort de hersenontwikkeling en kan leiden tot een lager IQ. Chroom6 (onderdeel van loodchromaat) is bovendien kankerverwekkend. In Bangladesh zijn deze gezondheidsrisico’s echter minder bekend. Producenten voegen het mineraal toe omdat het de kleur van de specerij mooier maakt. Wanneer de geelwortel - waarvan de specerij is gemaakt - nat wordt, kan de kleur bleker uitvallen. De toevoeging van loodchromaat versterkt de kleur echter, waardoor de kurkuma voor een betere prijs verkocht kan worden.

Meer inspecties

De Amerikaanse wetenschappers verwachten dat 'besmette' Kurkuma vooral voor verkoop in eigen land wordt gebruikt. Importerende landen voeren vaak strenge veiligheidscontroles uit, waardoor producenten de kurkuma voor de export minder bijmengen. Toch raden de wetenschappers aan om kurkuma uit Bangladesh regelmatiger te checken, omdat de inspectie maar bij een deel van de totale invoer wordt gedaan.

Geen controle in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert levensmiddelen op lood, maar dat geldt niet voor gedroogde kruiden. "Kruiden en specerijen horen wereldwijd bij de meest kwetsbare producten voor voedselfraude", zegt Saskia van Ruth, hoogleraar voedselauthenticiteit en -integriteit aan de Wageningen Universiteit tegen NRC. Volgens haar is het dan ook onduidelijk of de stof ook in de kurkuma zit die op de Nederlandse markt terechtkomt. "De informatie is erg verdeeld. Supermarkten laten wel tests uitvoeren, maar hebben geen meldplicht."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden