null Beeld

Waarom je door het eten van deze producten (meer) scheten laat

Mannen zijn er soms trots op, vrouwen kunnen zich er nog wel eens voor schamen. Het laten van scheten is een natuurlijk proces, maar waarom heb je er de ene dag meer last van dan de andere? Het kan te maken hebben met wat je eet.

Onderstaande producten zijn echte 'gasmakers'. Wees dus op je hoede wanneer je ze eet.

Hoe ontstaan scheten?

Scheten laten is heel normaal, iedereen doet het. Heel simpel gezegd zijn scheten niks anders dan een combinatie van lucht en het voedsel dat je eet. Dat ze de ene dag meer stinken dan op een andere dag, kan te maken hebben met de producten die je eet én met de samenstelling van de bacteriën in jouw ingewanden. Van bepaalde voedselsoorten, zoals bonen, weten we inmiddels wel dat ze winderigheid veroorzaken. Maar er zijn ook een heleboel (natuurlijke) producten waarvan we geen idee hadden dat ze invloed op onze scheten hebben. Ben jij je erg bewust van jouw uitlaatgassen en wil je die verminderen? Let dan op met het eten van de volgende producten.

Broccoli en bloemkool

Broccoli en bloemkool zijn familie van de kruisbloemige groenten, waar ook spruitjes en kool toe behoren. Al deze groenten bevatten veel vezels die door ons lichaam slecht worden verteerd. Dit betekent dat de vezels van deze groenten 'in tact' in onze dikke darm belanden. Daar worden ze door de aanwezige bacteriën afgebroken, wat gassen produceert.

Haver en volkorenbrood

Van granen en vezels wordt altijd gezegd dat ze je stoelgang bevorderen. Vandaar dat we het eten van volkorenbrood en graanproducten als haver maar al te graag toejuichen. Het neveneffect is echter wel, dat deze vezelrijke producten dus óók voor een hogere schetenproductie kunnen zorgen. Om toch voldoende graan en vezels binnen te krijgen, is het verstandig om de hoeveelheden hiervan langzaam op te bouwen. Daarnaast help je je spijsvertering een handje door voldoende water te blijven drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Lactose

Wij Hollanders houden van zuivelproducten en ons landje staat er wereldwijd bekend om. Toch kunnen producten zoals kaas, yoghurt en melk je soms flinke buikkrampen geven, met winderigheid tot gevolg. Dit komt doordat zuivelhoudende producten lactose bevatten wat, door een tekort aan het enzym lactase, slecht door ons darmstelsel wordt afgebroken.

Maar liefst 65 procent van de mensen schijnt hier last van te hebben. Vaak merken we bij het ouder worden dat deze klachten gaan opspelen. Door bijvoorbeeld melk te vervangen door een lactosevrije variant kun je nagaan of de klachten minder worden.

Fruitsoorten

Minder bekend is dat een aantal fruitsoorten ook wel degelijk invloed op onze darmen kunnen hebben. In dit geval, zijn het niet alleen vezels, maar ook suikers als fructose, die roet in het eten gooien. Vezelrijke fruitsoorten zijn onder andere: bananen, appels, perziken, rozijnen, druiven, abrikozen, pruimen en peren. Laat jij verdacht vaak scheten na het eten van een appel? Dan kan dat dus hier mee te maken hebben!

Peulvruchten

Net zoals bonen kunnen peulvruchten zoals linzen, noten en erwten, een sterke werking op onze spijsvertering hebben. Door de aanwezigheid van vezels en suikers zoals raffinose en stachyose, heeft ons lichaam moeite met het verteren van deze producten. De bacteriën die hard hun best doen het voedsel af te breken produceren gassen als waterstof, methaan en zwavel. Die laatste zorgt vaak voor de enorme stank (naar rotte eieren) van sommige scheten. Wanneer je peulvruchten goed afspoelt voordat je ze eet, kun je de klachten wellicht helpen verminderen.

Koolzuurhoudende dranken

Een andere welbekende gasproducent is bruisend water. De koolzuur die in frisdrank zit, zorgt ervoor dat je extra lucht inslikt, wat uiteindelijk verstikt raakt in je maag-darmkanaal. De enige manier waarop dat weer naar buiten komt is in de vorm van een gas. Door suikervrij koolzuurhoudend water te drinken kun je de klachten eventueel verminderen.

Houd een eetdagboek bij

Belemmeren jouw scheten je soms in het doen van je dagelijkse bezigheden? Let dan op de inname van bovenstaande producten of houd een eetdagboek bij. Schrijf op wat je hebt gegeten en wat het met je lichaam doet. Zo kun je stap voor stap de (over)productie van scheten wellicht verminderen.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden