null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Waarom je altijd ruimte overhoudt voor een toetje

Het maakt niet uit hoeveel je gegeten hebt, er is altijd nog ruimte voor een toetje na het eten. Eigenlijk dachten wij dat dit altijd een beetje in ons hoofd zat, maar nu blijkt er écht een wetenschappelijke verklaring voor te zijn.

Je lichaam houdt namelijk uit zichzelf ruimte over voor een zoete snack na het avondeten.

Ruimte voor toetje

Professor Barbara Rolls van de Amerikaanse universiteit Penn State deed het onderzoek. In het begin van de mensheid werd er door de hersenen al getraind om zo veel mogelijk voedingstoffen op te nemen. Daarom worden we gelukkig van het proeven van verschillende soorten smaken.

Zo veel mogelijk opnemen

Omdat onze hersenen getraind zijn om zo veel mogelijk voedingsstoffen op te nemen heb je na het eten vaak nog trek in een toetje. Vooral na een pittige of een zoute maaltijd. Je wilt namelijk na iets pittigs of zoutigs graag iets zoets of fris. Je maag ontspant namelijk door deze zoete of frisse smaken, legt Wendy Walrabenstein van het Voedingscentrum uit.

Maag is flexibel

Wat ook meewerkt, is de maag zelf. De maag is een flexibel orgaan waardoor het ook meer kan rekken met de hoeveelheid voedsel die je eet. Als je bijvoorbeeld veel gegeten hebt, ontspant de maag zichzelf weer om ruimte te creëren. Als je je erg vol voelt komt dat door de druk van je maag. De druk van je maag is weer verbonden met de mate waarin de maagwand is uitgerekt.

Maagwand

Een toetje bevat over het algemeen suiker en vetten. Suiker zorgt ervoor dat de maagwand weer ontspant en uitrekt. Doordat de maagwand weer ontspant en uitrekt, voel je minder druk in je maag en vermindert het volle gevoel dat je hebt na het eten. Eigenlijk maakt je lichaam plaats voor zichzelf.

Je kunt het beste na het eten een kleine hoeveelheid van een toetje nemen. Zo krijg je toch de zoete smaak binnen, maar niét alle calorieën.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | GezondNu, Vriendin, Beautify

Beeld | Getty Images

Yara GriffioenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden