null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom houden we niet van stukjes in ons eten?

Kun je maar niet wennen aan bolletjesvla? Of aan yoghurt met kleine fruitstukjes erin? Je bent niet de enige, en volgens onderzoekers zijn daar een aantal logische verklaringen voor.

Een zak chips die al weken open in de kast ligt, koekjes die al een tijdje taai liggen te worden en winegums die zijn veranderd in bikkelharde snoepjes: allemaal niet meer te eten, toch? Ook al is de smaak nog hetzelfde, de structuur weegt ook zwaar mee in de beleving of iets nog lekker is of niet. Begrijp je dit, dan kun je je waarschijnlijk ook verplaatsen in mensen die niet van stukjes in hun vloeibare eten houden.

Overlevingsmechanisme

Als je iets in je mond stopt, doe je dat met een bepaalde verwachting. Voorbeeldje: neem je een hap yoghurt met de verwachting dat het een gladde massa is, dan kun je voor een nare verrassing komen te staan als er ineens stukjes in blijken te zitten. Dat heeft volgens onderzoekers te maken met ons overlevingsmechanisme, we hebben het overgehouden aan de evolutie. Als iets anders smaakt of aanvoelt dan ons brein verwacht, zijn we meteen op ons hoede.

Voorzichtig

Onherkenbare stukjes in voedsel zorgen ervoor dat we extra voorzichtig zijn met eten. “Stukjes horen voor ons gevoel niet thuis in een homogene substantie als yoghurt,” legt Chantal Nederkoorn, onderzoeker en psycholoog, uit aan Quest. “Dat zou kunnen duiden op besmetting of viezigheid. Deze theorie wordt vaker door wetenschappers geopperd, maar het is niet bewezen.”

Nóg een theorie

Voedingswetenschapper Alina Szczesniak komt met een heel andere theorie. De Pools-Amerikaanse beweert dat we bang zijn om te kokhalzen of zelfs te stikken als er eten met een ‘moeilijke textuur’ in onze mond terechtkomt, omdat we daar geen controle over hebben. Daarnaast zouden we erg bezig zijn met hoe charmant we eruitzien tijdens het eten, en zou de angst om te kokhalzen ons tegenhouden om voor een toetje als bolletjesvla te kiezen als we bij mensen aan tafel zitten die we (nog) niet goed kennen.

Kun jij tegen stukjes in je eten?

Bronnen | hln.be & viva.nl

Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden