null Beeld

Waarom honger soms gewoon betekent dat je dorst hebt

Last van een knorrende maag? Tijd om iets te eten. Het lijkt een logische redenatie, en toch moet je soms even twee keer nadenken. Dat hongerige gevoel kan namelijk ook alleen betekenen dat je dorst hebt. Verwarrend? Het verschil tussen honger en dorst kun je merken door jezelf een paar simpele vragen te stellen.

Tijd om dat oneindige snacken een halt toe te roepen bij een rommelende maag: eerst je dorst lessen.

Het verschil tussen honger en dorst

Het lichaam is fascinerend, maar soms ook lastig te begrijpen. Al die prikkels en hormonen in ons lijf kunnen af en toe voor wat vraagtekens zorgen. Zo ook bij het verschil tussen honger en dorst. De honger- en dorstprikkel die je lichaam afgeeft is namelijk bijna hetzelfde. Logisch dat je dan bij een hongerig gevoel, en een luid protest van je maag, meteen denkt aan eten. Dat komt omdat dit soort signalen in de hypothalamus van je hersenen verwerkt worden. Dat is het gebied in je brein dat gaat over je basisbehoeften, zoals slapen maar ook honger en dorst.

Laag bloedsuikergehalte

Zowel bij honger als bij dorst daalt je bloedsuikergehalte. Wanneer dat gebeurt ontvangt je hypothalamus een seintje dat je bloedsuiker aangevuld moet worden. Daarvoor moeten hormonen vrijkomen, en dat gebeurt doordat de hypothalamus je lichaam prikkels stuurt. Door die hormonen in je lichaam ontstaat dat hongergevoel. Ook als je dus alleen dorst hebt.

Lees ook: Deze dingen gebeuren er met je lichaam als je te weinig water drinkt

Zo herken je of je honger of dorst hebt

Het is daarom voor je lichaam lastig om onderscheid te maken in wat er nou precies aan de hand is. Daarom kun je jezelf een handje helpen door niet meteen naar de dichtstbijzijnde snack te grijpen, maar jezelf eerst een paar vragen te stellen. Mocht je op minimaal één van de vragen 'ja' antwoorden, dan is het waarschijnlijk geen honger maar dorst. Probeer in dit geval eerst één of twee glazen water te drinken. Als het gevoel na een half uur nog steeds weg is, dan was het dus dorst. Maar mocht je maag na een half uur nog steeds knorren, dan is het toch handig om wat te eten. De vragen luiden als volgt:

  • Heb je het afgelopen uur al iets gedronken?
  • Is je mond of keel droog?
  • Heb je last van hoofdpijn?
  • Heeft je urine een gele of donkergele kleur?
  • Heb je vandaag al vezelrijk gegeten?

Bron | Ze.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden