Waarom de kleur van rauwe tonijn niets zegt over de versheid
Vers en rood. Zo hebben we tonijn het liefst, toch? De Keuringsdienst van Waarde waarschuwt dat je je niet blind moet staren op de kleur.
Sterker nog: het kan zomaar zijn dat je stuk tonijn al oneetbaar is, maar er nog steeds kakelvers uitziet. En voor je het weet, heb je dan een voedselvergiftiging te pakken.
Tonijn verven
Verse tonijn is rood van kleur en wordt steeds bruiner naarmate het ouder wordt. Dat ziet er al snel een stuk minder smakelijk uit. En daarom gooien sommige visboeren er bietensap overheen om de boel toch nog te kunnen verkopen, zo weet de Keuringsdienst van Waarde. Een vis van dagen oud ziet er op die manier uit alsof ie dezelfde dag nog gevangen is.
Niet kijken, maar ruiken
Laat je bij het kopen van een stuk verse tonijn dus niet misleiden door de kleur, drukt de Keuringsdienst van Waarde visliefhebbers op het hart. Ruik ook even. Hoe ouder de vis, hoe meer de vis gaat stinken. Het Voedingscentrum adviseert bovendien om verse vis op de dag van de aankoop of eventueel de volgende dag te eten. Bewaar vis ook zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Het allerbest is, om hem in een stuk vershoudfolie te wikkelen en met ijsblokjes te bedekken.
Bekijk deze recepten voor een heerlijke pastaschotel met tonijn of een oosterse gegrilde tonijn met rijst, paksoi, knoflook en koriander. En aangezien het deze week heerlijk barbecueweer wordt: zó voorkom je dat vis vastplakt aan het rooster...
Bron | Keuringsdienst van Waarde, Voedingscentrum
Beeld | iStock
Ben jij net zo dol op katten, als dat katten dol zijn op vis? Dan kun je deze aanbieding zeker niet laten schieten: ga met 20 euro korting naar de hitmusical Cats.