null Beeld

Waar of niet: wordt er water in kip gespoten?

Je hoort weleens dat er water in kip wordt gespoten om het vlees zwaarder te maken. Is dat waar? En mag dat eigenlijk wel in Nederland? Wij zochten het voor je uit.

Vlees waarin iets is gespoten? Welnee, denk je nu misschien. Dat is vast niet toegestaan in Nederland. Nou, dan moeten we je teleurstellen, want het mag dus wél. Volgens het Voedingscentrum mag aan bewerkt kippenvlees zoals kipgehakt of gemarineerde kipfilet water als ingrediënt worden toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kip malser of zwaarder te maken. Ook in andere vleessoorten en in vis mag water worden gespoten.

Het moet op de verpakking staan

Op het etiket moet wel zijn vermeld dat er water in het vlees is gestopt. Er staat dan 'toegevoegd water' op de verpakking. Bij de ingrediënten kun je lezen om hoeveel water het gaat Je kunt ook kijken naar de waterbindende hulpstoffen, die kun je op de verpakkking herkennen aan de e-nummers E450, E451 en E407.

Geen waterige kipfilet? Kies voor onbewerkt

Dat extra water kan overigens geen kwaad voor de gezondheid. Wil je toch liever geen waterige kipfilet? Let dan goed op het etiket óf kies voor een onbewerkt stukje vlees. Het toevoegen van water aan rauwe, onbewerkte kip en ander vlees is namelijk verboden. Dan mag het geen vlees heten. Onbewerkt wil zeggen: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of op een andere manier bewerkt.

Soms toch een beetje water

Toch kan zelfs een onbewerkt stukje kippenvlees soms een beetje water bevatten. Zo kan het vlees wat water absorberen als het op een specifieke manier wordt gekoeld. Als vlees hierdoor meer dan vijf procent water opzuigt, moet dit ook op de verpakking worden vermeld. Dat geldt ook voor vis.

Bron | Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden