null Beeld

Waar komt jouw eten vandaan?

null Beeld

Parmaham uit Italië, sperziebonen uit Kenia of kiwi’s uit Nieuw Zeeland. Ons eten komt overal ter wereld vandaan. Ook uit ons eigen land. Maar wat zegt de herkomst nou over hoe jouw biefstukje tot stand is gekomen? En over hoe gezond het is?

Vaak kun je op het etiket zien waar iets vandaan komt. Bij rundvlees, eieren, vis, groente en fruit moet het op de verpakking staan of op het schap. Dat is een verplichting vanuit de EU. Maar die verplichting geldt dus niet voor ieder product. Soms staat het er wel op zoals fetakaas uit Griekenland of basmatirijst uit Thailand.

Aardig voor milieu, mens en dier?

Je staat in de supermarkt en wil een pak rijst kopen of een biefstukje. Hoe weet je nou of het op een eerlijke manier geproduceerd is? En of de producent rekening houdt met ontbossing of dierenwelzijn? Dat is niet eenvoudig. Als consument kun je niet weten hoe de omstandigheden ter plaatse zijn. Aan de verpakking kun je dat in ieder geval niet aflezen. Waar je wel op af kunt gaan, zijn keurmerken of certificaten, zoals Fairtrade of UTZ Certified. Die kunnen wel garanties geven. Vind je het milieu, dierenwelzijn of eerlijke handel belangrijk, let dan op de keurmerken op verpakking.

Aardig voor mijn lijf?

Hoe gezond is nou ham uit Italië, een mandarijn uit Israël of bijvoorbeeld vis uit Zuid-Amerika of Azië? Moet je producten uit bepaalde landen mijden? Je hoort soms (spook)verhalen, moet je die geloven?

Voor je gezondheid maakt het niet zo veel uit waar het vandaan komt. Er is geen bepaalde regio of land te noemen waar het juist wel of niet veilig is om producten van te kopen. Al het voedsel dat in de supermarkt ligt, moet voldoen aan strenge veiligheidsregels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert producten in de supermarkt op schadelijke stoffen en of de gegevens op etiketten kloppen. Fabrikanten die dierlijke producten gebruiken zoals vlees, vis, zuivel of eieren moeten door de NVWA erkend zijn. Dit kun je zien aan het nummer in het EU-ovaal op de verpakking.

Ook al kun je dus niet alles weten over een product, de verpakking kan je al veel vertellen. Een etiket goed lezen kan in ieder geval geen kwaad!

Bron: Voedingscentrum

Rianne Wijnhoven

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden