null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vrijdag visdag? Zo kun je zien hoe vers jouw ‘verse vis’ écht is

Vrijdag is van oudsher de dag dat er in vele families verse vis wordt geserveerd. Hoewel, vers? Vis die in de supermarkt wordt verkocht, is meestal eerst bewerkt. En de kans is klein dat het visje dezelfde ochtend is gevangen.

Hoe check je of de vis die je wilt hebben écht vers is?

Verse vis

Dat vrijdag in veel families visdag is, is een traditie die voortkomt uit de katholieke kerk. Voor katholieken was vrijdag de wekelijkse vastendag, waarop traditioneel geen luxe producten zoals vlees en jus werden gegeten. Als voedzame vleesvervanger werd daarom vaak vis op tafel gezet, wat vroeger een stuk goedkoper was. Die traditie lijkt nog steeds in veel Nederlandse gezinnen te leven, want vishandelaren zien nog steeds een natuurlijke piek aan het einde van de week. "De verkoop concentreert zich op donderdag, vrijdag en zaterdag", stelt Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau in Rijswijk.

'Niet te veel naar vis stinken'

En die vis smaakt natuurlijk het lekkerst als hij net gevangen is. Bovendien bederft het snel, waardoor je snel voedselvergiftiging op kunt lopen. Daarom is het goed om te weten dat er een aantal zaken zijn waardoor je kunt merken of de vis vers is. "Een verse vis is stevig, heeft mooie rode kieuwen en heldere ogen", vertelt Paul Moormann, vishandelaar uit Volendam aan NU.nl. Daarnaast is het belangrijk dat hij fris en ziltig ruikt "en gek genoeg niet te veel naar vis stinkt", stelt de specialist. Aan de stijfheid van de vis kun je ongeveer nagaan wanneer de vis gevangen is. Net als bij mensen treedt er na de dood van een vis lijkstijfheid op. Dit duurt zo’n twee of drie dagen en daarna wordt het weer slap. Op dat moment kun je vis beter niet meer rauw eten, maar door hem te stoven of te bakken kun je het nog prima eten.

Bewerkte vis controleren

Vis in de supermarkt is vaak bewerkt. Zo worden de meeste vissoorten verkocht als filet of in moten. Bovendien is de vis vaak vacuüm verpakt, waardoor het lastig wordt om te keuren. Volgens visexpert Arie Kuijt kun je bewerkte vis het beste beoordelen aan de hand van de kleur. "Zijn de zijkantjes van de filet bruin of geel verkleurd, dan is 'ie uitgedroogd, een kenmerk dat de vis wat ouder is."

Bewaarde vis checken

Wanneer je verse vis van de visboer koel bewaart, kun je het prima een paar dagen bewaren. Met vis uit de supermarkt is wel extra voorzichtigheid geboden. "Via de supermarkt is de vis vaak niet binnen 48 uur bij de consument", zegt Moormann. Vers uit de supermarkt is echter wel vaak gasverpakt, wat de houdbaarheid ten goede komt. "Maar ik zou hem niet in de koelkast laten liggen tot aan de houdbaarheidsdatum."

Lees ook

Zijn visoliecapsules net zo gezond als gewone vis?

Bron | NRC, NU.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden