Voorkom deze fouten bij het maken van rollade
Bij menig Nederlander staat ’ie met kerst op tafel: een rollade. Het vleesgerecht valt bij veel mensen goed in de smaak, tenminste: als je het goed bereidt. Voor een perfect gebraden rollade moet je déze fouten vermijden.
Het bereiden van een rollade begint bij de vraag: welk vlees gebruik je? Een rollade kan gemaakt worden van allerlei vleessoorten, zoals rund, kip of lam. Net wat je lekker vindt. Hoe lang je een rollade moet braden, hangt af van de vleessoort, het gewicht en de dikte, maar de bereidingstijd ligt zo tussen de 35 en 60 minuten. Ga je voor een varkensrollade? Dan heb je twee opties: een doorregen varkensrollade, die uit meer vet bestaat en daardoor minder snel uitdroogt, en een rolladefilet. Een doorregen varkensrollade moet langer garen, zo’n 120 tot 150 minuten.
De rollade niet (goed) opbinden
Je kunt een rollade natuurlijk kant-en-klaar bij de slager of in de supermarkt halen, maar je maakt ‘m net zo makkelijk zelf. Moet je wel met een stuk touw aan de slag om de rollade op te binden. Dit zorgt ervoor dat het vlees tijdens de bereiding z’n vorm behoudt en dat alles gelijkmatig gaart. Voor het opbinden van vlees is wat handigheid nodig. Veel slagers gebruiken de techniek in het filmpje hieronder, waarbij ze het touw zo knopen dat je het later nog kunt herstellen of aantrekken. Let op dat je slagerstouw of bakkerstouw gebruikt, want dit is hittebestendig. Geen zin in gedoe? Laat de rollade dan alvast opbinden door een slager. Oh, en vergeet het touw voor het eten niet te verwijderen.
De rollade is al gekruid
Zin en tijd om de rollade zelf op smaak te brengen met peper, zout en andere kruiden, zoals rozemarijn of tijm? Haal dan een stuk ongekruid vlees in huis en wrijf het zelf in met kruiden. Een kant-en-klare rollade kan door de kruiden van tevoren sneller uitdrogen. Zeker als je van plan bent om de restjes in te vriezen, kun je het vlees daarom beter zelf kruiden. Tip: laat de rollade voor het braden ten minste een kwartier (maar liever nog wat langer) liggen om de kruiden goed op te nemen. Wees niet zuinig met de kruiden: je hebt veel nodig om ook de binnenkant op smaakt te krijgen.
Je bakt het vlees te lang of te kort
Voor het bereiden van een rollade geldt: haastige spoed is zelden goed. Het geheim voor een malse rollade zit ’m in langzaam garen. Braad het stuk vlees eerst even kort aan in de pan zodat alle kanten lichtbruin worden. Regelmatig omdraaien dus. Dit zorgt ervoor dat alle sappen in het vlees blijven en de rollade niet uitdroogt. Laat hem vervolgens op laag vuur nagaren in de pan. Nog beter (en makkelijker) is het om voor het nagaren een oven te gebruiken. Wil je weten of een rollade gaar is? Gebruik een vleesthermometer. Als de kerntemperatuur ongeveer 70 graden is, zit je goed. Laat de rollade tot slot nog tien minuten afgedekt staan. Dat maakt ‘m nog malser.
Bron | 24Kitchen, Culy, Nederlands Dis, Vlees.nl