null Beeld Fotografie: istock
Beeld Fotografie: istock

Voor iedereen die van lekker eten houdt

Van nieuw servies tot tiramisu light, plus: het lievelingsingrediënt van de winnares van Heel Holland Bakt.

null Beeld

Tiramisu light

Voor 4 personen

  • 16 lange vingers
  • 2 espresso’s
  • 2 el rum of amaretto
  • 250 g magere verse kaas (fromage frais)
  • 100 g ricotta
  • 100 g poedersuiker
  • Paar drupjes vanille-essence
  • 4 el chocoladevlokken puur
  • 2 el cacao

Bekleed de bodem van een ovale schaal met de helft van de lange vingers (breek ze in stukjes om het passend te maken). Bedruppel met de helft van de koffie en 1 el rum. Roer de ricotta, de poedersuiker en de vanille-essence door de verse kaas. Lepel de helft ervan op de lange vingers en bestrooi met 1 el cacao en de chocoladevlokken. Leg een tweede laag lange vingers erop, druppel koffie en rum erover en schep de rest van het roomkaasmengsel erop. Bestrooi met cacao en zet minimaal 2 uur in de koelkast.

null Beeld

Maat houden

Voor wie stijlvol wil koken en bakken: setje aardewerk maatlepels in drie verschillende groottes, voor bloem, suiker, melk en granen. € 29,90 per set (zarahome.com).

null Beeld

Er hóéft niks in

De nieuwe serviescollectie van Bloomingville combineert zachte, aardse tinten met roomwit en grijswit glazuur.
Voorraadpot Cora met deksel € 25,90 (bloomingville.com).

null Beeld

Vragen aan Francis Kuijk

null Beeld

Seizoen 4 van Heel Holland bakt was levensveranderend voor culinaire duizendpoot Francis Kuijk. De finaliste stortte zich daarna fulltime op bakken en koken. Ze geeft workshops, maakt kookboeken en heeft sinds kort The Pandan Shop. Bestel haar Pandan Minibox om kennis te maken met pandan. Meer info: francisbakt.nl en @francisbaktenkookt.

Wat is pandan?

“Pandan wordt ook wel Indonesische vanille genoemd. Je gebruikt het in zoete en hartige gerechten en kunt ermee koken en bakken. Pandanblad lijkt op een grote grasspriet en heeft een subtiele, maar duidelijke smaak en lichtzoete geur.”

Wat maak je ermee?

“De bladeren knoop je en kook of stoom je mee in een gerecht. In zoete lekkernijen, zoals in een pudding, kook je ze ook mee. Pandan geeft een gerecht een ondertoon die niet uitgesproken is, maar wel een toevoeging qua smaak. Ga je ermee bakken, dan maak je een extract, of die koop je bij de toko.”

Wat moeten we beslist proeven?

“Het bekendste baksel is de pandancake, een echte must-eat. Het is een rijke chiffoncake, gemaakt met kokosmelk met een prachtige pandangroene kleur. Hij is verrassend donzig en licht. Die moet je niet uit een pakje maken, maar zelf. Dat is echt het allerlekkerst!”

null Beeld
null Beeld

Succesrecept

Na het enorme succes van haar eerste vijf bakplaat-boeken maakte Rukmini Iyer deel zes: De Makkelijke Bakplaat met maar liefst 75 supersimpele gerechten en snacks. Natuurlijk weer onder het mom: laat de oven het werk maar doen.
De makkelijke bakplaat € 24,99 (Becht).

null Beeld

1 Geloof ons, ze zijn heerlijk!

In januari, februari en maart liggen ze volop in de schappen: de onooglijke knolletjes van de aardpeer, ook wel topinamboer genoemd. Laat je niet afschrikken door dat lelijke uiterlijk, want dat compenseren ze met een flinke dosis smaak. Aardperen zijn notig, lichtzoet en aards. Als je ze koopt, let er dan op dat ze hard aanvoelen; dan zijn ze vers en lekker. Schillen is in dat geval niet nodig, even schoon­boenen volstaat. Aardpeer is heerlijk in de soep (met een drupje truffelolie!), in plakjes gebakken of gefrituurd, én rauw, dun geschaafd in een salade.

2 Melk van... aardappels

Plantaardige melk is een duurzaam en gezond alternatief voor koemelk; helemaal als de ingrediënten van dichtbij komen. Sojamelk met sojabonen van Nederlandse teelt is daarvan een mooi voorbeeld (nieuwemelkboer.nl) en dat zou ook weleens het geval kunnen worden met aardappelmelk. De duurzame aardappelmelk van het Zweedse merk DUG won vorig jaar een World Food Innovation Award. DUG is in Nederland nog niet verkrijgbaar. Aardappelmelk zelf maken is een optie, maar vrij ingewikkeld (een recept vind je op thegreencreator.nl). Misschien toch maar even de schappen in de gaten houden. Meer info: shop.dugdrinks.com

Beanca de GoedeFotografie: istock
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden