MT32 Lekker eten Beeld Getty images, Unsplash.
Beeld Getty images, Unsplash.

PREMIUM

Volop lekkers en leuks voor in je keuken

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT32 Lekker eten Beeld

RECEPT

Frittata met aardappel, geitenkaas en lente-ui

  • 8 eieren
  • peper en zout
  • 2 el olijfolie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • 1 bosje lente-ui of 1 prei, in ringetjes
  • 250 g gekookte aardappels, in plakjes
  • 150 g ricotta
  • 100 g zachte geitenkaas of feta
  • 1 bosje bladpeterselie, grof gehakt

Verwarm de oven op 180 °C. Klop de eieren in een kom los met ruim peper en zout. Verhit de olijfolie in een braadslee op matig vuur en fruit de knoflook hierin. Voeg de lente-ui/of prei toe en roerbak even. Schep vervolgens de aardappels erbij en bak mee. Haal de braadslee van het vuur en zorg dat alles goed is verdeeld. Kruimel de ricotta en geitenkaas erover, bestrooi met peterselie en giet daarna het losgeklopte ei erover. Zet de braadslee 10-15 min. in de oven, of tot het ei helemaal is gestold. Haal uit de oven, laat even afkoelen en snijd dan in parten. Lekker met een groene salade en stokbrood.

null Beeld
MT32 Lekker eten Beeld

1. In je nopjes

Of je er nou jus d’orange, water of havermelk in doet, met deze handgemaakte kan van Bloomingville zet je de zon op tafel.
Aardewerken kan Begonia € 56,90 (bloomingville.com).

2. Frisse dip

Deze frisse allioli met mango doet het perfect bij viskroketjes, kibbeling en groentefrietjes.
€ 6,95 (oilvinegar.nl).

null Beeld
MT32 Lekker eten Beeld

Buitenfeestje

In Perfecte Picknick maakt Madame Charlotte het je makkelijk met gerechtjes die je zó hebt gemaakt en ingepakt. Denk aan ijsthee, krabkoekjes, karnemelkflensjes en nog veel meer.
Perfecte picknick door Madame Charlotte € 35 (uitgeverij Snor).

null Beeld
MT32 Lekker eten Beeld

Vragen aan

Valerie Jongeneel

Ze is de drijvende kracht achter het jaarlijkse Beach Food Festival Texel: Valerie Jongeneel. Ze verruilde haar ‘9 tot 5’-baan en leaseauto voor wonen en werken op het eiland en organiseerde vijf jaar geleden voor het eerst een duurzaam festival in het teken van culinaire upcycling. Het Beach Food Festival viert van 22 t/m 24 juli haar eerste lustrum. Info: beachfoodfestival.nl en @beachfoodfestival

Voor wie is het festival bedoeld?

“Voor bewuste levensgenieters die ongedwongen met de voetjes in het zand willen genieten van al het lekkers dat Texel te bieden heeft. Van waddenoesters tot een strandbarbecue, crêpes en vegan hapjes. Voor ieder wat wils dus, ambachtelijk bereid met lokale ingrediënten.”

Wat is er veranderd sinds de eerste editie?

Beach Food Festival is uitgegroeid tot het groenste food event van de Wadden. We scheiden ons afval, elke cateraar heeft minstens één vega gerechtje en bij de bar schenken we alleen ons eigen huisgemaakte fris, lokale bieren en biologische wijnen.”

Doen jullie nog iets speciaals?

“We vieren dat we eindelijk weer een festival mogen organiseren en dat doen we op de plek waar ons festival thuishoort: de Waddenhaven op Texel. Vinyl Van draait de hele dag plaatjes van vroeger om met elkaar te genieten met een hapje en drankje erbij.”

null Beeld
MT32 Lekker eten Beeld

1. Crêpes bakken als een pro

Met deze tips worden ze perfect.

  1. Maak een beslag met gesmolten boter (80 g op 4 eieren, 400 g bloem en 1 l melk).
  2. Breng je beslag op smaak met 1 el suiker en vanille.
  3. Giet het beslag in een plastic fles om netjes te doseren.
  4. Smelt de boter waarin je gaat bakken in een steelpannetje. Boen een aardappel schoon, halveer hem, prik een helft op een vork en gebruik deze om je pan in te vetten. Bij elke crêpe haal je aardappel door de gesmolten boter en vet je met het snijvlak de pan in.

2. Met de Franse slag

Droom je er stiekem van om je op te geven voor Heel Holland bakt? Of wil je beter worden in Franse patisserie? In augustus en september zijn er allerlei cursussen waarmee je je techniek en kennis vergroot. Bij Bakery Institute in Zaandam kun je terecht voor één- of meerdaagse cursussen macarons, éclairs & soezen én confiserie. Bij de B’academie van Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk worden patisseriecursussen op drie niveaus gegeven. En bij de Horeca Academie in Den Haag en Amsterdam start in september Basistechnieken Patisserie en Klassiek Frans Zoet.
Kijk voor meer info op bakeryinstitute.nl, bijrobert.nl en horecaacademie.nl

Beanca de GoedeGetty images, Unsplash.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden