Margriet logo
Vogelvriendelijke kaas? Dít is wat dat precies betekent Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vogelvriendelijke kaas? Dít is wat dat precies betekent

Het aantal weidevogels is door de steeds intensievere landbouw de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Volgens de Vogelbescherming een schokkende ontwikkeling, waar zo snel mogelijk iets aan gedaan moet worden. Maar hoe kunnen we de weidevogels helpen? Onder andere met ‘vogelvriendelijke kaas’, die laat zien dat alle kleine beetjes kunnen helpen bij het behalen van dit doel. We leggen uit wat er zo bijzonder is aan die kaassoort.

Margriet samen met PLUS

Zo introduceert supermarkt PLUS nu Klaverland Boerenbuiten. Daarmee is het de eerste supermarkt die een vogelvriendelijke kaassoort verkoopt en zo dus een bijdrage levert aan een toekomst met rijke weides vol vogels en bloemen.

Vogelvriendelijke kaas

De grutto, kievit en scholekster redden het niet langer in ons land. Ze zijn in belangrijke mate afhankelijk van een drassig weiland, insecten, kruiden en bloemen om te overleven. En juist die rijke weides verdwijnen in een rap tempo. Vogelbescherming Nederland zet zich daarom in door belangrijke weide- en akkervogelgebieden veilig te stellen en uit te breiden. Ook creëren ze aandacht voor het beschermen van de weidevogel door de term ‘vogelvriendelijke kaas’ in het leven te roepen. Maar wat moeten we ons daarbij voorstellen? De boeren zetten zich in voor meer biodiversiteit waarbij de natuur alle ruimte krijgt waardoor weidevogels kunnen overleven. Daarnaast wordt minimaal 20 procent van het boerenland nauwelijks bemest, wordt het land bewust nat gehouden en wordt er pas gras gemaaid ná het broedseizoen. PLUS betaalt de Friese boeren hier een meerprijs voor.

Vogelvriendelijke zuivelwijzer

Naast vogelvriendelijke kaas, zijn er inmiddels meer producten die bijdragen aan een toekomst voor weidevogels. Maar welke producten zijn dan goed voor vogels en onze natuur? De vogelvriendelijke zuivelwijzer van de Vogelbescherming laat zien welke vogelvriendelijke melkproducten (kaas, melk en yoghurt) te koop zijn. De handige zoekfunctie laat zien waar je bij jou in de buurt terecht kunt om zelf, via jouw aankoop, een bijdrage te leveren aan het veiligstellen van een toekomst voor de grutto en andere weidevogels. Door bewust te kiezen voor vogelvriendelijke zuivel, steun je boeren die helpen deze volgens in Nederland te behouden.

Voorbereiding op de terugkomst van broedvogels

Weidevogels zoals de grutto trekken in de winter naar warmere landen. De grutto zit nu bijvoorbeeld in Afrika. Het is daarom nu, juist in dit najaar, belangrijk dat de boeren hun voorbereidingen op het land treffen om straks de weidevogels weer een goede plek in hun boeren-graslanden te bieden. Ook de rest van het jaar zet de boer zich in om het land zo aantrekkelijk mogelijk voor weidevogels te maken. Daarom is het belangrijk het hele jaar door vogelvriendelijke kaas te eten, zodat je de weidevogels helpt te behouden.

Bron | Vogelbescherming, Foodbusiness, PLUS
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden