Margriet logo
Vermijd deze vijf veelgemaakte fouten bij het maken van nasi goreng Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vermijd deze vijf veelgemaakte fouten bij het maken van nasi goreng

Er bestaan tal van recepten voor nasi goreng, die allemaal net van elkaar verschillen. Wel zijn er een paar punten waar het gerecht altijd aan moet voldoen, zoals knapperige groenten en gebakken rijst. Pas de volgende keer op voor deze veelgemaakte fouten bij het maken van nasi goreng.

1. Je laat je rijst niet rusten

Als je rijst net gekookt of gestoomd is, is het nog vochtig en warm. Wanneer je dit meteen bij je groenten en kruiden gooit, gaan er twee dingen mis. De rijst die je gekookt hebt, wordt overgaar en dus klef. Daarnaast zorgt het vocht van de rijst ervoor dat de smaak van je groenten, vlees en kruiden minder sterk wordt. Je kunt je rijst het best de dag van tevoren al klaarmaken of na het koken even op een bakplaat in de koelkast leggen.

2. Verkeerde groenten

In principe kun je zoveel groente toevoegen aan je nasi goreng als je wilt. Van prei tot paprika en van wortel tot boontjes. Let er wel op dat slappe groenten je nasi papperig kunnen maken. Het liefst gebruik je dus knapperige en beetgare groenten die je gerecht een lekkere structuur geven.

3. Je gebruikt geen trassi

Het ruikt niet bepaald lekker en ziet er ook niet echt fris uit, maar trassi is een van de belangrijkste en definiërende smaakmakers voor je nasi goreng. Vergeet dus zeker niet een halve theelepel van dit onmisbare ingrediënt uit Zuidoost-Azië toe te voegen.

4. Koken in plaats van bakken

De rijst in één keer bij de gebakken groenten en het vlees gooien en dan beginnen met roeren is een grote fout. Op deze manier kook je de rijst alleen maar meer. Nasi goreng betekent letterlijk: gebakken rijst. Zorg er dus voor dat de rijst daadwerkelijk gebakken wordt. Dit doe je door een pan op hoog vuur te zetten en de rijst lepel voor lepel toe te voegen. Zorg ervoor dat je de rijst af en toe met rust laat en niet te veel roert, zo krijgt de rijst de tijd om te bakken. Wanneer je de rijst hoort knisperen, gaat het goed.

5. Je gebruikt de verkeerde pan

Deze laatste tip is misschien wel het allerbelangrijkst. Je hebt minder profijt van het opvolgen van de andere tips, als je niet de juiste pan gebruikt. Nasi goreng kun je het best klaarmaken in een traditionele wadjan, een wok met twee handvaten in plaats van een steel of een klassieke wok. Heb je die niet? Gebruik dan een grote, platte pan. Zo wordt je nasi goreng niet te nat.

Bron | FavorFlav, Libelle Lekker

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden