Vermijd deze fouten bij het maken van een gehaktbal
Er gaat niets boven een sappige gehaktbal in de wintermaanden. Tenminste, als je hem goed bereidt. Deze fouten wil je voorkomen bij het maken van een gehaktbal.
Wil je de gehaktballen maken zoals oma dat vroeger deed? Vermijd deze veelvoorkomende fouten.
Verkeerde gehakt gebruiken
Een écht lekkere gehaktbal begint bij het juiste gehakt. Probeer mager gehakt te vermijden en ga voor vijftig procent varkensvlees en vijftig procent rundvlees met een vetpercentage van ongeveer vijfentwintig procent. Het vet geeft de onmiskenbare smaak aan je gehaktballen.
Het vlees niet op smaak brengen
De ballen moeten op smaak worden gebracht met zout. Gebruik ongeveer een theelepel zout per 500 gram gehakt. Daarnaast zijn kruiden een belangrijk onderdeel van de gehaktmix. Je wilt tenslotte geen flauwe ballen. Meng dit vervolgens met kruiden die je lekker vindt, zoals peterselie, munt, oregano, basilicum of marjolein. Experimenteer eens met de verhoudingen en ga op zoek naar de lekkerste combinatie.
Het vlees niet laten binden
Een gehaktbal moet natuurlijk mooi rond zijn. Om dit voor elkaar te krijgen moet je het vlees binden. Vaak doe je dit met paneermeel en eieren. Gebruik één ei en twee eetlepels paneermeel of panko per pond gehakt. Je kunt gehaktballen ook binden door bijvoorbeeld gemalen noten of een beetje tomatenpuree te gebruiken.
Mengen met een lepel
Om de gehaktballen zo goed mogelijk te mengen, doe je alle ingrediënten in één keer bij elkaar. Gebruik ook altijd je handen bij het mengen en kneden van het vlees. Als je hiervoor een lepel gebruikt, wordt het een plakkerig stuk gemalen vlees. Bovendien is het kneden met je handen een stuk makkelijker. Kneed niet te lang, want daar worden je gehaktballen taai en hard van. Belangrijk: je moet de structuur van het mengsel nog kunnen zien.
Met droge handen draaien
Als je met droge handen gaat draaien, zal het mengsel aan je handen blijven plakken en is het onmogelijk om een perfecte ronde bal te maken. Zorg er daarom voor dat je tijdens het kneden een bakje water hebt staan, zodat je je handen vochtig kunt houden. Je kunt je handen ook invetten met een beetje olie, al is het dan moeilijker om ze naderhand schoon te maken.
De gehaktballen niet dichtschroeien
Eindelijk, je gehaktballen zijn klaar om de pan in te gaan. Nu moeten ze nog mooi rond blijven. Schroei de ballen altijd goed aan in een braadpan, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen. Bak ze daarna in 15 tot 20 minuten zachtjes gaar in een saus of jus.
Bron | 24kitchen, Culinaire Ambiance, Flavorflav