Vermijd deze 6 veelgemaakte fouten bij het koken van pasta Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vermijd deze 6 veelgemaakte fouten bij het koken van pasta

Van penne tot farfalle en van macaroni tot tagliatelle: er zijn ontelbaar veel verschillende pastasoorten die allemaal de basis vormen voor heerlijke pastagerechten. Ze kunnen bijna allemaal op dezelfde manier worden gekookt, maar dat gaat nog wel eens fout. Let de volgende keer op deze veelgemaakte fouten bij het koken van pasta.

Je gebruikt te weinig water

Voor honderd gram pasta, wat een kleine portie is voor één persoon, breng je één liter water aan de kook. Kook je voor vier personen? Dan heb je dus een flinke pan nodig. Je pasta heeft bewegingsruimte nodig, dat voorkomt kleverige pasta.

Olie toevoegen

Wanneer je de pasta hebt afgegoten is de kans groot dat je er olie aan toevoegt om plakkerige pasta te voorkomen. De Italiaanse chef Gabriele Cobelli raadt dit sterk af. “Aan elkaar plakken gebeurt als je de pasta in te weinig water kookt, bijvoorbeeld in een te kleine pan,” vertelt hij. “Het zetmeelgehalte in het water wordt dan hoog en zorgt voor het plakken. Kook in een grote pan, op hoog vuur, dan gaat de pasta vanzelf ronddraaien. Je kunt voor de zekerheid nog even roeren. Olie kan er voor zorgen dat de pasta met olie wordt bedekt en dat de saus er later niet goed intrekt.” Om er zeker van te zijn dat je pasta niet gaat kleven kun je deze na het koken het best direct door de saus mengen.

Je loopt weg

Als het aan Cobelli ligt moet je nooit weglopen bij het koken van pasta. “Het leuk is om te leren wanneer een pasta echt goed gekookt is. Italianen blijven bij de pan staan met een glaasje wijn en halen de pasta uit het water als deze nog net niet al dente is. Dan gaat de pasta bij de saus om nog even door te koken. Zo bindt de saus zich goed aan de pasta. Dat is het geheim.”

Pasta afspoelen

Voor velen is dit een gewoonte, maar je hoeft je pasta na het afgieten niet af te spoelen. Dit wordt vaak gedaan om de pasta, net als eieren, even te laten schrikken en zorgt er weer voor dat het minder plakkerig is. Toch is dit geen goed idee. Wanneer je je pasta afspoelt, spoel je een hoop zetmeel weg. Zetmeel zorgt er juist voor dat de pasta beter mengt met de saus en de saus zelfs romiger maakt.

Je voegt geen of te weinig zout toe

Hoeveel zout je eigenlijk toe moet voegen aan je pasta zal je misschien verbazen. Volgens Cobelli is de gouden regel: tien gram zout bij honderd gram pasta. “De hoeveelheid zout schrikt vaak af, maar het grootste gedeelte trekt niet in de pasta,” aldus Cobelli.

Kookwater weggooien

Vang, de volgende keer dat je je pasta afgiet, het kookwater op en bewaar het. Dit kun je altijd nog bij de saus voegen als die te dik is. Kookwater mengt zich namelijk beter met de saus dan olie.

Bron | AD

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden