Vermijd deze 5 fouten bij het maken van lasagne
Gaat jouw hart sneller kloppen van de Italiaanse keuken? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. De klassieke lasagne uit de oven is een heerlijk gerecht dat je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Alleen hierdoor is een klein foutje ook zo gemaakt. Pas de volgende keer dat je lasagne gaat maken op voor deze vijf veelgemaakte fouten.
1. Wel of niet voorkoken van lasagnevellen
Een lasagne is geen lasagne zonder verse of droge lasagnevellen. Een veelgemaakte fout hierbij is: voorkoken in water. Dit is niet nodig! De vellen garen in de saus. Doe daarom onderaan in je ovenschaal wel altijd eerst een laagje tomaten- of bechamelsaus.
Maak je een open lasagne? Dan komt het voorkoken van de vellen wel van pas. Als je dit niet doet dan worden de vellen te hard, omdat er minder saus tussen zit. Kook ze liefst één voor één in een ruime pan met water en flink wat zout, en laat de vellen drogen op een schone keukenhanddoek.
2. Rauwe groente in de lasagne
Waar je de lasagnevellen wel rauw in de ovenschotel legt, kun je dit met groente beter niet doen. Ze worden dan niet goed gaar. Je kunt de groente daarom het beste van tevoren in stukjes snijden en even stoven, zodat ze sneller gaar zijn. Ben je meer van de grillgroente? Dan kun je de groente van tevoren ook in een grillpan doen en daarna aan de lasagne toevoegen.
3. Saus is niet vochtig genoeg
De saus is de lijm van je lasagne. Neem een beboterde ovenschaal en begin met een beetje saus of bechamel. Zorg wel dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. In ieder geval genoeg om de lasagnevellen in te laten garen, maar verdrink je ingrediënten zeker niet in de saus. Gebruik precies genoeg voor de juiste textuur. Let goed op de hoekjes van de lasagne, ze mogen niet té droog worden. Schep er in dat geval nog wat saus of bechamel op.
4. Verbrande lasagne
Wanneer je de lasagne in de oven schuift, zet je de schaal in het midden van de oven en bak je de lasagne ongeveer 20 tot 30 minuten gaar. Hierbij is het belangrijk om de lasagne goed in de gaten te houden, want de bovenkant kan snel verbranden. Een handige tip hiervoor is om de lasagne af te dekken met aluminiumfolie. Is de helft van je baktijd verstreken? Dan verwijder je de folie en wacht je op dat heerlijk krokant kaaskorstje.
5. Lasagne niet laten rusten
Heb je de lasagne uit de oven gehaald? Wacht dan ongeveer 15 minuten met het aansnijden van de lasagne. Hoe langer je wacht, hoe steviger de saus en uiteindelijk de lasagne zelf worden. Zo kun je mooiere porties snijden en is de textuur ook perfect.
Bron | Culinaireambiance, Culy