Margriet logo
Garnalen cocktail Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vermijd deze 5 fouten bij het maken van een garnalencocktail

Een klassiek - en lekker! - voorgerecht met kerst is garnalencocktail. Wil je deze zelf maken? Vermijd dan deze veelgemaakte fouten.

1. Hoeveelheid whiskey in cocktailsaus

Een garnalencocktail is niet compleet zonder een goede whiskey- cocktailsaus. Deze maak je makkelijk zelf. Klop zes eetlepels mayonaise, drie eetlepels ketchup, een halve eetlepel citroensap, een halve eetlepel paprikapoeder en een theelepel sriracha- (of andere pittige chilisaus) door elkaar. Vervolgens voeg je daar whiskey aan toe. Wat is de ideale hoeveelheid? Voor een goede smaakbalans zijn dat twee eetlepels. Ben je een whiskey liefhebber? Dan kun je een extra scheutje toevoegen. Maar ook niet meer dan dat!

2. Te dunne saus

Heb je alles goed gemixt, maar vind je de saus te dun? Dit is niet per se fout, maar vooral een kwestie van smaak. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Sauzen kun je namelijk op verschillende manieren dikker maken.

Bijvoorbeeld door er crème fraîche aan toe te voegen. Gebruik vooral geen zure room, want deze bevat te weinig vet en kan makkelijk gaan schiften als je hem aan een warme vloeistof toevoegt. Heb je een koemelkallergie of gebruik je geen dierlijke producten? Dan kun je op dezelfde manier ook kokosroom gebruiken.

3. Vers of bevroren garnalen

Verse garnalen worden na de vangst direct ingevroren. Dit zorgt ervoor dat hun smaak intact blijft. Dat geldt ook voor de diepvriesgarnalen die je in de supermarkt koopt, alleen moet je die zelf ontdooien en is dat bij verse al gebeurd - met als risico dat de laatste snel minder vers worden. Kies voor garnalencocktail voor diepvriesgarnalen en ontdooi deze zelf, dat geeft je gerecht het meeste smaak.

4. Grijze of roze garnalen

In de supermarkt worden Noorse garnalen en Hollandse garnalen het meest verkocht. Wat is het verschil en welke kies je? Noorse garnalen zijn wat groter dan Hollandse en meer oranjeroze van kleur. Als je ze koopt, zijn ze al gekookt. De smaak van Noorse garnalen is fris en de structuur vrij vlezig.

De Hollandse garnaal is klein, grijs en ook al gekookt als je hem koopt. Hij heeft een andere smaak: romig en mals. Kies daarom voor Hollandse garnalen voor een klassieke garnalencocktail, dat smaakt het beste.

5. Kropsla, ijsbergsla of veldsla

Daarnaast hoort er ook sla in. Klassiek is kropsla. De bladeren hiervan zitten los in de krop en zijn groen, groot en hebben een zachte smaak. Perfect voor in een garnalencocktail.

Wil je een andere slasoort gebruiken? Dat kan, maar het heeft wel gevolgen voor de smaak. IJsbergsla is pittiger en harder dan kropsla. Veldsla heeft weliswaar een zachte, maar ook een nootachtige smaak. Het is maar net wat je lekker vindt. Eet smakelijk!

Bron | Lekkertafelen, Foodiesmagazine, Culinaireambiance, Foodyard

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden