Margriet logo
Oliebollen met poedersuiker Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vermijd deze 5 fouten bij het bakken van oliebollen

Bij veel huishoudens is het traditie: oliebollen bakken voor de jaarwisseling. Omdat dit meestal maar één keer per jaar gebeurt, loop je het risico dat het niet meteen goed gaat. Zo worden de oliebollen snel te vet of veel te hard. Let dit jaar op deze veelgemaakte fouten bij het maken van oliebollen.

1. Je gebruikt de verkeerde bloem

Wanneer je iets wilt bakken in olie, is het heel belangrijk om de juiste bloem te gebruiken. Het liefst bloem die vol zit met hoge kwaliteit zetmeel en eiwit en zonder toevoeging van ascorbinezuur. Ascorbinezuur zorgt er namelijk voor dat je beslag taai wordt, wat niet handig is bij het in model krijgen van je oliebol.

2. Je kneedt het deeg te kort

Wil je een luchtige oliebol? Dan moet je lang kneden. Hoe langer je het deeg kneedt, hoe beter de structuur. Kneed het deeg zeker tien minuten, dan worden je oliebollen zeker weten lekker luchtig.

3. Te korte of te lange rijstijd

Bij veel recepten wordt aangeraden om je beslag vijfenveertig minuten te laten rijzen. Hierna zou het beslag ongeveer twee keer zo groot moeten zijn geworden, maar dat is niet altijd het geval. Hoe snel je beslag rijst, hangt namelijk af van de temperatuur van het beslag. Als het beslag warm is, rijst het sneller, dus kun je eerder beginnen met bakken. Duurt het langer dan drie kwartier? Dan is je beslag veel koeler. Het kan geen kwaad om je beslag dan wat langer te laten staan, sterker nog: hoe langzamer je beslag rijst, hoe smaakvoller je oliebollen worden.

4. Je gebruikt frituurvet

Als je je oliebollen bakt in frituurvet, laat het een witte laag achter op de oliebol, die hard wordt als het afkoelt en niet zo lekker smaakt. Gebruik in plaats van frituurvet zonnebloemolie, slaolie of arachideolie. Let daarbij wel op dat de olie gebruikt kan worden voor verhitting. Olijfolie en lijnolie worden bijvoorbeeld sterk afgeraden voor het bakken van oliebollen.

5. De olie is de verkeerde temperatuur

De gewenste temperatuur voor het bakken van oliebollen is ongeveer 180° graden Celsius.

Wanneer de olie te koud is, worden je oliebollen vet en bleek en bij een te hoge temperatuur worden je oliebollen te donker. Dan kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. In elk apparaat dat je gebruikt om oliebollen te bakken (in een pan op het gasfornuis of in de friteuse) kan de echte temperatuur altijd iets afwijken van wat je hebt ingesteld. Door het beslag dat je in de olie dompelt kan de temperatuur van de olie ook gaan schommelen. Om er zeker van te zijn dat de olie de juiste temperatuur heeft meet je het regelmatig op met een steekthermometer.

Bron | Kokswereld, Broodsmakelijk

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden