Margriet logo
Bechamelsaus Beeld Getty Images/Foodcollection
Beeld Getty Images/Foodcollection

Vermijd deze 4 fouten bij het maken van bechamelsaus

Heerlijk over groenten, gecombineerd met kaas en onmisbaar door een lasagne. Bechamelsaus wordt in ontelbare gerechten gebruikt. Ondanks de korte ingrediëntenlijst die de saus bevat is het erg gevoelig voor fouten. De saus wordt al snel te klonterig of bakt aan. Pas de volgende keer dat je bechamelsaus maakt op voor deze veelgemaakte fouten.

Verkeerde verhoudingen

Veel recepten kun je uit de losse pols maken, maar bij bechamelsaus moet je ervoor zorgen dat de verhoudingen kloppen. Wanneer je dat niet doet is de kans groot dat de saus te dik of juist te dun wordt. Een klein beetje melk meer of minder maakt niet uit, maar probeer scheve verhoudingen te voorkomen. Je hebt ongeveer evenveel bloem als boter nodig. Gebruik je van het ene ingrediënt veel meer dan van het andere? Dan is de kans groot dat je saus mislukt.

Je kookt de roux te kort

De roux (het mengsel van bloem en boter) is de basis van de saus. Het belangrijkste is dat je de roux lang genoeg kookt. Laat het mengsel al roerend een beetje opdrogen tot het ruikt naar biscuit en de bloemsmaak is verdwenen. Om daar zeker van te zijn kun je gerust even proeven. Smaakt de roux niet meer naar bloem? Dan kun je door met de volgende stap.

Koude melk

Het is niet onmogelijk om bechamel te maken met koude melk, dat doen chef-koks namelijk wel, maar de kans is groot dat je het jezelf moeilijk maakt. Als je bechamelsaus maakt met warme melk is je saus veel sneller klaar. Daarnaast zal de saus ook veel minder snel aanbakken.

Je roert niet genoeg

Roeren is een van de belangrijkste onderdelen van het maken van een goede bechamelsaus. Heb je klontjes in je saus? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg geroerd. Om een gladde saus te krijgen laat je de roux opdrogen tot het een nootachtige geur heeft. Zorg wel dat het niet te droog is, want hoe droger de roux, hoe meer kans op klontjes. Daarna haal je de pan van het vuur en giet je de melk er beetje bij beetje bij, terwijl je blijft roeren tot de roux volledig is opgelost. Zet de pan daarna weer op het vuur en roer verder tot het een consistente textuur heeft.

Bron | Culinaire Ambiance, Culy

Sanne van der LindenGetty Images/Foodcollection

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden