Vermijd deze 4 fouten bij het bakken van een quiche
Zoveel verschillende quiches als er zijn, zoveel planken je er ermee kunt misslaan. Welke allemaal? Dit zijn de vier meest gemaakte fouten bij het bereiden van een quiche.
Teveel vocht
Als je vochtige ingrediënten, zoals groente uit blik of verse tomaten, gebruikt voor je quiche, bestaat er een kans dat het een zompig baksel wordt. En dat wil je niet! Gebruik dus zoveel mogelijk droge ingrediënten. Kan het niet anders, neem dan de tijd om ze goed uit te laten lekken.
Zompig deeg
Veelgemaakte fout: bladerdeeg gebruiken voor de bodem en de zijkant. Doe het niet! Bladerdeeg is namelijk vrij vet en wordt snel zompig. In plaats daarvan kun je beter hartige taart- of quichedeeg gebruiken. Dit koop je kant-en-klaar uit de diepvries, maar kun je ook makkelijk zelf maken met bloem, boter, eieren, zout en koud water. Als het warm is, kan dit deeg makkelijk scheuren, dus zet het voordat je het vult met ingrediënten eerst een tijdje in de koelkast om steviger te worden.
Ongare bodem
Het komt nogal vaak voor: je quiche heeft lang in de oven gestaan, je haalt de bakvorm er vanaf en komt erachter dat de bodem nog verre van gaar is. Dit is te voorkomen door je deeg een kwartiertje voor te bakken in de oven. Om er zeker van te zijn dat je deeg helemaal gaar wordt wanneer je de quiche hebt gevuld, kun je de bodem nog bestrijken met wat eiwit. Eiwit beschermt de bodem en voorkomt dat het vocht van de vulling erin trekt. Daarnaast kun je een natte bodem voorkomen door er vooraf gaatjes in te prikken en hem te bedekken met een laagje paneermeel. Het vocht trekt dan in het paneermeel in plaats van in de bodem.
Verkeerde vulling
Je kunt je quiche natuurlijk vullen met alles wat je lekker vindt. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden om je quiche zo lekker mogelijk te maken. Gebruik je gehakt? Kies dan voor mager gehakt, dat is minder vochtig dan gewoon gehakt. Room is lekker, maar maakt het baksel vrij zwaar. Door in plaats van room ricotta toe te voegen maak je de quiche lichter en luchtiger.
Extra tip: heb je groenten over van vorige maaltijden? Verwerk ze, mits ze niet te doorbakken zijn, in je quiche!
Bron | Culinaire Ambiance, Boodschappen.nl