PREMIUM
Van zoute venkelkoekjes tot slakkenbroodjes
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Beanca de Goede (56)
is culinair journalist. Ze houdt van slowfood, eerlijke ingrediënten en koken voor grote groepen vrienden.
Zoute venkelkoekjes
Voor 30-40 koekjes
- 2 el lauwwarme melk
- 2-3 tl venkelzaad
- 250 g zachte roomboter
- 2 el maïzena
- 4 tl zout
- 1 tl grof gemalen peper
- 2 tl Provençaalse kruiden
- 250 g patentbloem, gezeefd
Week het venkelzaad in de lauwwarme melk zodat het wat zachter wordt en meng het vervolgens door de roomboter. Meng de maïzena, zout, peper en kruiden door de bloem en kneed het mengsel door de roomboter. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Vorm een bal van het deeg, verpak in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en steek er met een vormpje naar keuze koekjes uit. Bak de koekjes circa 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170 ºC. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Lekker bij de borrel of bij een kaasplankje.
1. Van dejeuner tot diner
Er vindt een ware revival van de Franse keuken plaats in de horeca. In Utrecht eet je steak tartare bij de chique Grandbar en Brasserie Marie (grandbarmarie.nl). In Amsterdam verleiden ze je bij Le French Café (lefrenchcafe.nl) met cassoulet en poulet fermier en in Rotterdam-Noord strijk je neer voor oesters en meer bij Café Pompette (cafepompette.nl).
2. Slakkenbroodjes
Zie je escargots in de vitrine bij een boulangerie of patisserie, dan zijn dat geen slakken in kruidenboter, maar kunstig opgerolde broodjes. Naar traditioneel recept maak je ze van bladerdeeg met rozijnen en een vulling van banketbakkersroom. Inderdaad: dat lijkt sterk op wat wij een koffiebroodje noemen.
Memorabel
Een spectaculair diner of eetfeestje geven waar mensen het nog jaren later over hebben? Dit fraaie boek geeft je niet alleen veertig bijzondere recepten, maar ook (styling)ideeën en tips.
Making Memories € 29,99 (Uitgeverij Snor).
Vragen aan
Gisèle de Bruijn-Reichert (87) Deze ‘Parisienne te Zundert’ bundelde samen met haar dochter Caroline al haar lievelingsrecepten in een kookboek vol herinneringen.
Info: A Table mes Enfants, Reichert en De Bruijn, € 24,95 (reichertendebruijn.nl).
Waarom moest dit boek er komen?
“Het is een culinaire nalatenschap, met niet alleen recepten, maar ook heel veel verhalen. Een wandeling door ons leven, als het ware. Ik was verrast dat ik juist daar de meeste reacties op kreeg.”
Voor wie is het boek bedoeld?
“Aanvankelijk voor familie; mijn kinderen en kleinkinderen vroegen al jaren of ik mijn recepten op wilde schrijven. Nadat Caroline me had opgegeven voor het 24Kitchen-programma Zoals alleen oma dat kan, met chef-kok Danny Jansen, nam het serieuze vormen aan.”
Kookt je moeder anders dan anderen?
Caroline: “Jazeker! Maar daar was ze zich nooit van bewust. Bij vriendinnetjes thuis ging de prei in de soep; wij aten ’m als voorgerecht, gestoomd, met een mooie vinaigrette erbij. We aten overigens niet alleen Franse gerechten. Mijn moeder reisde veel, dus de keuken thuis was internationaal.”
1. Strak design
De koelkastkaraf van Eva Solo is een moderne design-klassieker. De neopreen hoes zorgt ervoor dat drankjes buiten de koelkast koud blijven.
€ 53,50 (nordicnest.com).
2. Goed begin
Perfect voor je cappuccino of café au lait: stoere koffiekop uit de Daily Beginnings-collectie van Serax. Ontwerpster Cathérine Lovatt gaf alle items uit de collectie grappige greepjes.
Vanaf € 9,50, o.a. te koop bij stockhome.nl
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.